Rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la aproape 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iunie la 0,85%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au scăzut faţă de luna anterioară, în timp ce biletele de avion s-au scumpit sensibil pentru a doua lună la rând,arata datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,64%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iunie, în medie, cu 0,04% comparativ cu luna mai.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,18%, în medie, faţă de luna mai, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,33%.

Comparativ cu iunie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şasea lună a acestui an cu 2,8%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,2%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1%.

Faţă de luna mai, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iunie, la bilete de avion (3,9%), citrice (3,5%). ţigări (1,7%) şi fructe proaspete (1,6%).

Biletele de avion s-au scumpit şi în luna mai cu 7,6%, astfel că, în două luni, preţurile biletelor de avion au crescut cu peste 11%.

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iunie la cartofi (-7,8%), alte legume (-5,8%) şi combustibili (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS