Confidenţialitate

Raportul Comisiei privind alegerile din 2009, dezbătut în Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

Ședinţa de plen reunit va avea loc luni, de la ora 15,00.

După dezbatere, parlamentarii vor vota o hotărâre de aprobare a raportului.

Apoi, hotărârea urmează să fie trimisă, alături de raport, către Administraţia Prezidenţială – preşedintelui României, Guvernul României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către Consiliul Superior al Magistraturii.

Raportul final a fost prezentat pe 23 ianuarie de preşedintele comisiei de anchetă.

Raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009 conţine o serie de propuneri pentru elaborarea unei legi care să reglementeze modul în care astfel de comisii vor funcţiona pe viitor, solicitând introducerea inclusiv a unor sancţiuni pentru persoanele publice care refuză participarea, dar şi includerea unor “puteri reale de constrângere” a acestora să vină la audieri.

Amintim că, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile din această comisie.

Ea a trimis de fiecare dată un răspuns scris: ”Vă aduc la cunoştinţă că nu deţin informaţii şi / sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare”.