Confidenţialitate

Rafila: Ministerul Sănătății se gândește la reintroducerea vaccinului anti-HPV în programul național de imunizare | AUDIO

Ministerul Sănătății ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în programul naţional de imunizare, ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. Ministrul Alexandru Rafila a precizat, însă, că e un vaccin care nu se găsește ușor pe piața internațională.

„Pe măsură ce această solicitare și interesul pentru vaccin va rămâne, ne gândim să reintroducem în programul național de vaccinare ca și un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de față, părinții acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă și Ministerul Sănătății a făcut mari eforturi în acest sens. Este un vaccin care se găsește greu pe piață pentru că la nivel global este o foarte mare cerere”, a declarat Alexandru Rafila miercuri, 23 martie 2022.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Vaccinul anti-HPV nu este obligatoriu. Însă, Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă fetelor între 11 și 14 ani și e oferit gratuit de stat pentru această categorie de vârstă, după ce părinții îl solicită medicului de familie.

România a mai avut, începând din 2008, câteva campanii de vaccinare împotriva virusului care provoacă cancerul de col uterin, dar nefiind însoțite de o informare intensivă au eșuat, multe doze fiind aruncate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Gorj: Confuzie după ce unii primari au informat populația să-și cumpere măști pentru protecție civilă. Precizările ISU | AUDIO