Confidenţialitate

Gorj: Confuzie după ce unii primari au informat populația să-și cumpere măști pentru protecție civilă. Precizările ISU | AUDIO

O obligație privind asigurarea materialelor necesare în caz de urgență pentru companiile de importanță strategică, valabilă de 17 ani, a ajuns motiv de confuzie în județul Gorj. Astfel, primarii din localități gorjene au trimis mai multe informări către populație pentru a-și achiziționa măști pentru protecție civilă, recomandate în caz de atac chimic.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență spune că nu a fost trimisă în țară nici o directivă în acest sens, acum, iar ISU Gorj insistă că informările nu trebuie să sperie populația.

În adresa postată de unii primari din Gorj se precizează că cetățenii care se află în afara zonei de planificare la urgență trebuie să-și achiziționeze măști contra particulelor și aerosolilor și mască contra gazelor cu cartuș filtro absorbant.

Primarul din Scornicești spune că a postat informarea pentru locuitori fără să știe amănunte. Pomenește în schimb de conflictul din Ucraina.

În replică, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, spune că doar firmele de interes strategic ar trebui să aibă măști de protecție pentru o parte dintre angajați, iar populația nu trebuie să se sperie.

„Vorbim despre operatorii economici din domeniul energiei electrice și atunci avem termocentrale, hidrocentrale pe raza județului, precum și operatorii economici din domeniul petrolier. Avem destule obiective petroliere pe raza județului pe care le cunoaștem cu toții și știm că se pot produce situații de urgență neplăcute. Conform Hotărârii de Guvern nr.501, operatorii economici trebuie să asigure pentru o parte din angajați sau pentru toți angajații, în funcție de tipul de risc, măști de protecție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, spune purtătorul de cuvânt, obligația ca firmele să aibă ce le trebuie pentru protecție în caz de urgență e valabilă mereu.

De ce ISU Gorj nu a emis o adresă similar și anul trecut?

„Eram cu toții concentrați pe o situație la nivel național și eram atât de implicați și atât de ocupați cu gestionarea pandemiei încât măsurile de protecție civilă au fost lăsate undeva în plan secund.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a contactat și Inspectoratul petru Situații de Urgență. Purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Marin, a precizat că IGSU nu a trimis cereri de acest tip nicăieri în țară.

Autori: Gabriela Mladin, Anca Grădinaru