Puiu Popoviciu – eliberat pe cauțiune, la Londra

La câteva ore după ce s-a predat la o secție de poliție din Londra, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauțiune – au confirmat pentru Europa FM surse din Poliția Română.

Omul de afaceri a plătit 200.000 de lire, trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la secția de poliție și să poarte o brățară de idențificare electronică.

El fusese reținut de London Motropolitan Police, unde se prezentase împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a apreciat faptul că acesta s-a predat şi spune că imediat ce vor fi adunate toate documentele necesare vor fi iniţiate procedurile pentru aducerea lui în ţară.

IGPR începuse procedura legală în astfel de situaţii. Respectiv, a informat Curtea de Apel Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, instituţii abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internațională după ce Curtea de Apel București a emis, la cererea Poliției, un mandat european de arestare pe numele acestuia, existând date că a părăsit teritoriul României la începutul lunii iunie.

Popoviciu a fost dat în urmărire națională de Poliția Română după ce nu a fost găsit la domiciliu în vederea executării deciziei definitive de condamnare a sa în dosarul ‘Băneasa’.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani închisoare în dosarul „Băneasa”. Instanța supremă a admis în parte apelul lui Popoviciu și i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel București, la 7 ani închisoare.

Puiu Popoviciu ar putea sta în libertate cîteva săptămîni, în cel mai bun caz, pînă la luni întregi. Atât de mult pot dura procedurile de extrădare, potrivit avocatului Artin Sarchizian, directorul Societății Române pentru Drepturile Omului. Într-un intreviu la Europa FM acesta a explicat de ce a fost eliberat Puiu Popoviciu atît de repede.

Interviul poate fi ascultat aici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS