Confidenţialitate

PSD cere majorarea pensiilor speciale ale foştilor parlamentari

Senatorul Şerban Nicolae şi deputaţii Florin Iordache şi Eugen Nicolicea solicită majorarea pensiei parlamentarilor proporţional cu cea a salariului. Senatul e prima cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii 7/2006 apare publicată pe site-ul Senatului. Tot aici poate fi urmărit și parcursul acesti inițiative care introduce un nou articol în textul Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar : „(1) Pentru beneficiarii pensiei de serviciu stabilite în temeiul art 73 indice 1 din Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calculată până la intrarea în vigoare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 59/2017 privind modificaea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, pensia de serviciu se actualizează cu majorarea salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică, în procent stabilit prin acte normative.
(2) Prevederile lin (1) se aplică şi persoanelor care beneficiază de pensia de serviciu actualizată în temeiul unei hotărâri judecătoreşti”

Joi, propunerea a mai primit un aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi.

În octombrie, numărul pensionarilor foşti parlamentari era de 813 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.354 de lei.