Protestul masiv de la Bucureşti, în presa străină

Jurnaliştii străini continuă să urmărească efectele pe care le are tragedia din clubul bucureştean Colectiv, devastat de un incendiu în timpul unui concert. Bilanţul provizoriu a ajuns la 32 de morţi.

În această seară, mii de persoane cer în stradă, la Bucureşti, demisia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

„Ponta demisia!”, „Oprea demisia!”, „Criminalii!” şi „Corupţia ucide!”, au strigat manifestanţii, revoltaţi de modul în care autorităţile acordă autorizaţii şi inspectează localurile publice, notează Reuters.  Bucureştenii au cerut de asemenea plecarea lui Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 al Capitalei, pe raza căruia funcţiona clubul Colectiv.

Ignorând apelurile la demisie, edilul a anunţat că va construi un monument în memoria celor morţi, remarcă Reuters.

Acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în perioada când era avocat, premierul Victor Ponta este sub presiune de mai multe luni, aminteşte France Presse. Social-democratul îşi susţine nevinovăţia şi doreşte să rămână la conducerea guvernului până la sfârşitul mandatului său, în decembrie 2016.

După tragedia care a traumatizat ţara, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o schimbare fundamentală a societăţii româneşti, măcinată cronic de corupţie, mai notează AFP.