Confidenţialitate

Proiectul pentru instituirea stării de alertă. Ce se întâmplă dacă Parlamentul îl respinge? | AUDIO

Până pe 15 mai, proiectul de lege privind măsurile stabilite de guvern pe durata stării de alertă trebuie să fie aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.

Ce se va întâmpla dacă nu va fi respectat acest termen sau dacă Parlamentul respinge proiectul?

Nu vom mai avea deloc restricții după data de 15 mai, spune Claudiu Dinu, fost consilier prezidențial. El crede că guvernul va găsi totuși o cale pentru a impune noile restricții.

”Avem două variante: să nu mai avem nicio restricție, neavând o reglementare in spate, a doua variantă ar fi aceea a unei ordonanțe de urgență, dar aș avea dubii cu privire la constituționalitatea unui asemenea demers. Din păcate, timpurile pe care le trăim, nu sunt deloc normale. Trebuie să acceptăm să ne fie restrânse libertățile, drepturile. E spre binele nostru. Puneți în balanță: 15 mai – liber? Va fi în regulă? Efectele în ceea ce ne privește ne vor fi benefice? Am mari dubii. Din punctul meu de vedere, o reglementare neconstituțională, cel puțin provizorie, o perioadă care să acopere cel puțin vidul ăsta legislativ, ar fi de primit. Ca unică soluție, din păcate nu cea mai bună.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudiu Dinu, fost consilier prezidențial

Guvernul aprobă luni măsurile de relaxare ce intră în vigoare după data de 15 mai. Documentul va fi dezbătut întâi în comisiile din Parlament, apoi va intra la vot, la Senat și Camera Deputaților.

Parlamentarii pot aduce modificări acestui proiect de lege, care merge apoi la promulgare, înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial.