Confidenţialitate

Proiectul de lărgire a plajelor din Eforie Sud, în pericol. Lucrările au fost blocate, iar termenul de predare a fost depășit | VIDEO

Birocrația și indecizia autorităților române pun în pericol proiectul de lărgire a plajelor din zona Eforie Sud, în valoare de peste 100 de milioane de euro. Lucrarea trebuia finalizată la 31 ianuarie 2023, dar a fost blocată din cauza lipsei avizului de cercetare arheologică pentru resturile unei epave descoperite în apa mării. Ministerul Culturii dăduse, în noiembrie, un aviz provizoriu, pe care însă l-a retras.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Epava a fost descoperită în urmă cu doi ani sub apă, la 15 metri de țărm. Sunt resturi din lemn și metal. Cercetarea arheologică putea fi făcută cu ajutorul unor scafandri arheologi.

În luna noiembrie, ministrul Culturii a emis un ordin de norme tranzitorii în baza căruia arheologii ar fi stat la suprafață și, cu un sistem de monitorizare audio-video, îi ghidau pe scafandrii autorizați pe unde să cerceteze în apă. Apoi, l-a retras.

Sursa foto: Ovidiu Oprea

Lucrarile au fost din nou blocate, termenul de predare – 31 ianuarie 2023 – a fost depășit

Iar la această oră: „Nu a venit încă avizul pentru cercetarea arheologică legată de epava de la Capul Turcului. Antreprenorul, toată săptămâna are niște ședințe la București, la Ministerul Culturii”, ne-a declarat Hristu Uzun, directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, beneficiarul proiectului de lărgire a plajelor.

Avizul nou pentru cercetarea arheologică întârzie, spune și antreprenoprul lucrării, Marius Stamat

„În decembrie 2022, Ministerul Culturii ne-a cerut o propunere de lucrări de cercetare arheologică prin acoperirea inițială a epavei cu nisip și excavare ulterioară de pe uscat, astfel încât să nu mai fie neceasar să folosească scafandri. Soluție pe care noi am propus-o din 2020”, a spus Marius Stamat.

Sursa foto: Ovidiu Oprea

Sursa foto: Ovidiu Oprea

S-au pierdut astfel peste doi ani, timp în care lucrarea putea fi terminată. Proiectul este în pericol

„Dacă lucrările nu sunt finalizate până la 30 decembrie 2023, este data limită de posibilitate a finanțării cu fonduri europene pentru acest proiect”, a mai spus Marius Stamat.

Am așteptat un răspuns de la Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, dar nu l-am primit.

Între timp, antreprenorul a făcut o solicitare de extindere a duratei de execuție a proiectului. Cu cheltuieli din partea statului, evident.

Sursa foto și video: Ovidiu Oprea

Citește și: Resturile unei corăbii misterioase blochează lărgirea plajei din Eforie Sud, un proiect în valoare de peste 100 milioane de euro | AUDIO