Confidenţialitate

Resturile unei corăbii misterioase blochează lărgirea plajei din Eforie Sud, un proiect în valoare de peste 100 milioane de euro | AUDIO

Proiectul european de lărgire a plajei din Eforie Sud, în valoare de peste 100 milioane de euro, este blocat de resturile unei corbii misterioase, găsite în adâncuri. Procedura de cercetare arheologică este revendicată de Ministerul Culturii, care însă nu poate emite aviz fără aprobarea Ministerului Apărării.

Termenul de finalizare a proiectului este ianuarie 2023, dar puțin probabil să fie respectat.

Lucrările de lărgire a plajei Eforie Sud au fost oprite brusc, atunci când în adâncuri au fost descoperite resturile unei corăbii, spune constructorul plajei lărgite, Marius Stamat:

„Această epavă are o lungime de aproximativ 20 de metri și o lățime de 4 metri. Deci 80 de metri pătrați. Zona de protecție instituită a fost de 8.000 de metri pătrați. Deci de o sută de ori mai mare. Încurcă lucrările pentru că nu se poate continua cu înnisiparea în această zonă”.

Corabia este cunoscută de scafandrii care se scufundă cu turiștii în zonă. Cosmin Brînzeanu este scafandru amator arheolog:

„Se presupune că ar fi undeva sfârșit de secol 19. Este o epavă de lemn, iar coca este acoperită, o parte din ea, că nu mai vede foarte mult, decât foarte puțin din cocă, e acoperită cu tablă de cupru”.

Zona în care autoritățile au stabilit perimetrul arheologic se vede de la distanță. Acolo, plaja a rămas îngustă. Constructorul Marius Stamat spune că cercetarea arheologică, în urma căreia s-ar fi putut de fapt stabili vechimea epavei, este oprită:

„Pe motivul existenței unui ordin al Ministrului Apărării Naționale, prin care doar scafandri brevetați de către Centrul de Scafandri (Militari) se pot scufunda și face lucrări sub apă”.

Iar în România nu există scafandri arheologi autorizați de Ministerul Apărării Naționale. La această oră nimeni nu poate face cercetare arheologică submarină, nici măcar militarii de la Centrul de Scafandri. Pentru că ei nu sunt arheologi. Iar Centrul de Scafandri nu este autorizat, de MApN, să facă acest gen de lucrări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Vama Veche riscă să rămână fără plajă, în timp ce se fac înnisipări pe restul litoralului. Marea înaintează treptat spre uscat, spune primarul din Limanu | AUDIO