Confidenţialitate

Proiectant, despre vila din Aviatorilor 86: Am participat la această achiziție și a câștigat altă firmă. O selecție netransparentă. Știam că se va transforma în locuință familială, dar nu știam pentru cine este | VIDEO

„Palatul Împăratului” – cea mai nouă anchetă Recorder, care ridică semne de întrebare în legătură cu un șantier situat pe Bulevardul Aviatorilor Nr. 86 din Capitală, dezvăluie o investiție de 7 milioane de euro din bani publici în renovarea unei vile de peste 1000 de metri pătrați. Anca Simina, realizatoarea anchetei Recorder, a fost invitata lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” unde a explicat cum s-a derulat întreaga anchetă. Într-o intervenție telefonică la Europa FM a participat și Robert – care lucrează în domeniul construcțiilor încă din 2014 și a participat la achiziția publică care a avut loc în urmă cu doi ani pentru partea de proiectare a clădirii din Bulevardul Aviatorilor Nr. 86. 

„Capitolul 4. Construcții și Montaj îți arată exact real valoarea lucrărilor și a utilajelor care vor fi acolo”

Robert: „Lucrez în domeniul proiectării din 2014, doar asta facem. Aș vrea să o întreb pe colega dumneavoastră dacă la autorizația de construire era anexat și devizul general al lucrărilor”.

Anca Simina: „Este, dar noi nu am avut acces la acest deviz general. Am cerut explicit mai multe anexe ale autorizației, dar tot ce s-a putut face public a fost planul exteriorului”.

Robert: „Mă interesa Capitolul 4: Construcții și Montaj – ce valoare ar fi avut. Capitolul 4 spune exact cât costă toată lucrarea, efectiv. Plus sistematizarea, plus împrejmuiri, plus tot ce înseamnă lucrările efective și dotările. Deci Capitolul 4. Construcții și Montaj îți arată exact real valoarea lucrărilor și a utilajelor care vor fi acolo”.

Cătălin Striblea: Știm ce sumă bugetează statul român pentru treaba asta. Este adevărat, vorba Ancăi, că ea poate nu va fi cheltuită până la capăt. Să vedem… Sau poate va fi mai mare… Dumnezeu știe.

Robert: „Dacă a fost bugetată, mă îndoiesc că nu va fi cheltuită. Poate să mai pună în plus… e posibil. Dar mai puțin nu mai cred la momentul acesta”.

Anca Simina: „Încă nu s-a luat decizia pentru bugetul de investiții pentru anul acesta. Este timp să se mai gândească autoritățile”.

„Achiziția publică pentru proiectare cred că a avut loc acum vreo doi ani de zile. Și cred că am participat la această achiziție”

Cătălin Striblea: Dar cum ți se pare? Dacă ești de profesie, asta este suma pusă pe masă.

Robert: „Mi se pare foarte, foarte exagerat. La 1200 de metri pătrați la o casă… zi că pui 2000-3000 de euro pe metrul pătrat. Îl faci de un milion. Hai, zi două milioane de euro. Și așa, totuși, este exagerat. Aș fi vrut să aflu detaliile din devizul general să văd unde au dus aceste sume”.

Anca Simina: „Și noi am fi vrut să vedem asta, Robert, și am încercat și altfel. Am încercat pe partea de Achiziții, cunoscând firmele, pentru că stând acolo să documentăm subiectul am văzut cine intră, cine iese, ce mașini sunt angrenate în poveste”.

Robert: „Sincer vă spun, achiziția publică pentru proiectare cred că a avut loc acum vreo doi ani de zile…”.

Anca Simina: „Da”.

Robert: „Și cred că am participat la această achiziție. Și vă spun sincer, cred că ar fi trebuit să ne declare câștigători pentru capitolul de proiectare”.

Anca Simina: „Vorbim despre octombrie 2022?”.

„A fost o achiziție directă. Au participat 3 firme. […] Am depus și oferta financiară și după aceea a avut loc o altă discuție, a câștigat o altă firmă”

Robert: „Cred că da, cred că da. Nu sunt acum la birou să verific exact licitațiile la care am participat. A fost o licitație cu un anunț de publicitate, cred”.

Anca Simina: „Deci nu o licitație, ci o achiziție directă”.

Robert: „Da, achiziție directă, da, anunț de publicitate. Au participat trei firme din câte știu. Ne-au verificat înainte de depunerea ofertei financiare dacă suntem eligibili din mai multe puncte de vedere. Am trecut de respectiva probă, am depus și oferta financiară și după aceea a avut loc o altă discuție, a câștigat o altă firmă”.

Anca Simina: „Ce ofertă financiară ați avut?”.

Robert: „Nu mai știu la momentul acesta. Nu mai știu, sincer să vă spun, dar proiectarea nu a fost o valoare foarte mare. Era ok din punct de vedere al prețului proiectării”.

„A trebuit să vizităm amplasamentul. […] Nu era în paragină, să pice clădirea, nu”

Anca Simina: „Ce vă face să credeți că era același imobil?”.

Robert: „Îmi aduc aminte istoricul achizițiilor”.

Anca Simina: „Adresa? Vi s-a dat adresa în această cerere de ofertă?”.

Robert: „A trebuit să vizităm amplasamentul. Nu sunt 100%, dar 90% sunt sigur că ar fi vorba despre același imobil”.

Anca Simina: „Deci, o casă cu subsol, parter și etaj la doi pași de Charles de Gaulle”.

Robert: „Da, da, da. Da, da, da”.

Anca Simina: „Care nu mai era în acel moment locuită și care fusese sediu de birouri”.

Robert: „Da. Da, da, da”.

Anca Simina: „OK. Și ați vizitat amplasamentul. Ce ați găsit acolo? Era în paragină?”.

Robert: „Nu era în paragină, să pice clădirea, nu. Cu siguranță după aceea i-au făcut o expertiză tehnică și în urma expertizei tehnice tu proiectezi”.

Robert, despre discuțiile după depunerea ofertei financiare care au dus la un alt câștigător: „O selecție netransparentă. Ca să nu spun alte cuvinte mai mari”

Anca Simina: „Ați spus mai devreme că s-a întâmplat ceva după depunerea ofertei financiare. Au avut loc niște discuții, spuneați, și s-a declarat un alt câștigător. Discuții în sensul de negocieri? De lucruri puse pe masă sau niște selecții netransparente?”.

Robert: „Nu știu cum să vă spun… O selecție netransparentă. Ca să nu spun alte cuvinte mai mari”.

Anca Simina: „Cu ce sentiment ați rămas? Exista un favorit? Un câștigător?”.

Robert: „Da. Da. 100% da”.

Anca Simina: „Și atunci de ce s-a cerut ofertă în mai multe locuri oare?”.

Robert, despre tipul de clădire: Știam că se va transforma în locuință familială, dar nu știam pentru cine este

Robert:Probabil să fie acoperiți, nu?”.

Anca Simina: „Vi s-a spus de la început că se transformă în locuință familială?”.

Robert: „Da, știam obiectivul”.

Anca Simina: „Știați și pentru cine?”.

Robert: „Nu”.

Anca Simina: „V-au dat date minimale despre viitorii locatari ca să puneți gândi ceva?”.

Robert: „Nu. Aveam o temă de proiectare și după aceea, după ce se câștiga, împreună cu beneficiarul se proiecta la solicitarea beneficiarului”.

„Vi s-a cerut dressingul de 66,9 de metri pătrați drept condiție apriorică?” / Robert: „În mare cam da, cam erau date aceste informații”

Cătălin Striblea: Dar nu v-a surprins așa o locuință pentru o familie într-o casă cu rezonanțe politice din mijlocul Bucureștiului: Nu v-a sunat nicio… Nu v-a picat nicio fisă?

Robert: „Nu, nu m-a surprins pentru că au mai fost ceva achiziții în perioada aceea, am participat la câteva, nu am câștigat niciuna sincer să vă spun, dar nu m-a surprins, pentru că știam se lucrează în acest sens”.

Anca Simina: „Firma dumneavoastră urma să propună și planul funcțional viitor sau doar să se ocupe de recompartimentare? Adică, din mâinile dumneavoastră ieșea și funcționalitatea viitoare?”.

Robert: „Da, păi asta este finalizarea unui proiect tehnic. Asta este finalitatea lui”.

Anca Simina: „Și vi s-a cerut dressingul de 66,9 de metri pătrați drept condiție apriorică?”.

Robert: „Nu mai știu dacă era prevăzut exact așa în caietul de sarcini, dar în mare cam da, cam erau date aceste informații”.

Anca Simina: „Adică nu vi s-a spus <<Dragi firme de proiectare, veniți și faceți ce credeți dumneavoastră că este necesar unei familii>>”.

Robert: „Nu, nu, nu. Asta spunea după aceea beneficiarul cum vrea să arate și ce dimensiuni, probabil. Asta a fost…”.

„Nu mai rețin, dar parcă era și de sală de sport”

Cătălin Striblea: Robert, cu ce sentiment ai ieșit din afacerea asta? Cu ce gânduri: Azi, când o vezi conturată, cu ce gânduri?

Robert: „Nu mai am niciun sentiment, niciun gând… Dar atunci, un dezgust total a tot ceea ce s-a întâmplat, la timpul pierdut, să întrunești toate condițiile, să întocmești ofertă financiară, tehnică, bani cheltuiți pe drum… Bine, astea sunt la ordinea zilei cu statul român, pentru că v-am spus, asta facem noi din 2014 și…”.

Anca Simina: „Câștigătorul a fost, în cele din urmă, o firmă de arhitectură, Robert, care mai lucrase cu RAPPS chiar la proiecte mult mai mici. Dumneavoastră ați mai lucrat cu Regia Autonomă a Protocolului de Stat?”.

Robert: „Cu RAPPS nu, nu am lucrat nici până atunci și nici până azi, dar oferte am mai depus”.

Anca Simina: „Dați-mi voie să recapitulez, pentru că mi s-a părut foarte interesantă discuția asta. Vi s-au pus niște condiții, vi s-a sugerat că trebuie să fie una, alta pe acolo. Dressingul, de pildă. Cele două săli de sport erau și ele între condiții de proiectare?”.

Robert: „Nu mai rețin, dar parcă era și de sală de sport”.

Anca Simina: „Deci vi s-a spus cum ar trebui să fie, dar nu vi s-a spus cine urma să fie beneficiarul?”.

Robert: Nu. În mare, trebuie să-ți dea niște informații despre cum ar trebui să arate. După ce se câștigă licitația respectivă te pui la masă cu beneficiarul și creionează exact cum vrea să proiectezi tu imobilul respectiv”.

Anca Simina: „Se întâmpla în toamna lui 2022 – și pot să vă confirm că da, și această decizie legată de documentația pentru autorizația de construire s-a făcut în toamna lui 2022, atunci s-a și atribuit și ați rămas cu sentimentul că a existat un câștigător oarecum favorizat. Dacă nu de context…”.

Robert: „Asta 100%. Știu discuțiile și știu ce s-a întâmplat în perioada respectivă”.

Cătălin Striblea: Ce s-a întâmplat?

Robert: „Păi, cine s-a declarat câștigătorul respectiv. Nici nu mai știu… ce firmă a proiectat? Ce firmă a câștigat?”.

Anca Simina: „Este vorba despre Biroul de Arhitectură al doamnei Dana Eleonora Raicu. Despre care nu avem foarte multe date, decât că a mai lucrat cu RAPPS anterior. Sunteți primul care ne dă nilte informații legate de această achiziție”.

Administrația Prezidențială, pentru Europa FM, despre vila de pe Aviatorilor 86: „Nu există nicio solicitare din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale”

Europa FM a solicitat Administrației Prezidențiale informații despre renovarea vilei din Aviatorilor Nr. 86 – fostul sediu al Partidului Național Liberal. Europa FM a întrebat dacă actualul președinte al României – Klaus Iohannis – ar putea să se mute acolo după terminarea mandatului. Mai mult, Europa FM a mai întrebat cum își va alege șeful statului reședința, după încheierea mandatului, pornind de la ancheta Recorder denumită „Palatul Împăratului”.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră făcută în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

Nu există nicio solicitare din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinația de reședință după încetarea mandatului de Președinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare”, transmite Administrația Prezidențială.

Marcel Ciolacu, despre vila din Aviatorilor, Nr. 86

„Cu certitudine, astăzi, eu, Marcel Ciolacu, nu vă pot răspunde dacă este pregătită pentru președinte sau nu. Haideți să vedem care este realitatea. Haideți să ne vină toată informația de la RA APPS, normal că o să cer secretarului general toate informațiile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește aici întregul material: Marcel Ciolacu, despre „Palatul Împăratului”, din ancheta Recorder – o investiție de 7 milioane de euro din bani publici: „Nu vă pot răspunde dacă este pregătită pentru președinte sau nu” | VIDEO

Marcel Boloș, despre „Palatul Împăratului”

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Nu cunosc acest subiect. Trebuie să fie la Secretariatul General al Guvernului și ei vă pot da mai multe informații. Noi dăm bugetul la nivelul de ordonator principal de credite, adică dăm bugetul ordonatorilor de credite și ei își repartizează mai apoi pe obiective.”

Citește aici întregul material: Marcel Boloș, despre „Palatul împăratului”: „Nu cunosc acest subiect. Trebuie să fie la Secretariatul General al Guvernului”. USR cere documente privind vila de 7 milioane de euro | AUDIO

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: „Palatul Împăratului”, ancheta Recorder: 7 milioane de euro din bani publici merg la renovarea unei vile de pe Bulevardul Aviatorilor. „Se face cum dorește Împăratul” | VIDEO