Confidenţialitate

Proiect comun PNL-PSD pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali | AUDIO

PSD și PNL au depus, joi, un proiect de lege comun pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali până la 1 noiembrie. Inițiativa este programată să fie dezbătută în regim de urgență în Parlament.

Cele mai importante prevederi ale propunerii legislative vizează prelungirea mandatelor tuturor actualilor aleși locali cu patru luni, până la 1 noiembrie 2020, posibilitatea de a depune candidaturile online și înjumătățirea numărului de semnături de susținere necesare.

Nu mai puțin importantă este însă prevederea conform căreia Parlamentul va fi cel care stabilește data alegerilor locale de anul acesta, prin lege organică, și nu guvernul, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Cu toate că PNL a contestat această amputare a atribuției aflate până acum exclusiv în competența Executivului, liderul deputaților liberali, Florin Roman, a semnat, în calitate de co-inițiator, propunerea legislativă.

El a spus că partidul din care face parte va încerca modificarea acestei prevederi în cadrul dezbaterilor din Parlament, menționând că celelalte prevederi ale legii sunt bune, ele fiind preluate din ordonanța de urgență a Guvernului Orban, declarată neconstituțională de CCR.

Pentru că legea trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, deoarece la finalul lunii expiră mandatele actualilor aleși locali, ea va fi dezbătută în regim de super urgență de Parlament.

Astfel, actul normativ intră în comisiile de specialitate ale Senatului.

Vineri, va ajunge în plen, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, proiectul să fie supus votului în Camerei Deputaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre