Programul Prima Casă, suplimentat de Guvern cu 500 de milioane de lei

Guvernul a suplimentat miercuri plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă cu 500 milioane lei. Decizia de suplimentare vine în contextul în care fondurile alocate iniţial pentru 2016 au fost aproape epuizate.

Guvernul a mai stabilit că băncile nu pot prelua cereri de la clienţi în condiţiile în care s-ar depăşi plafonul, astfel încât să nu mai fie semnate antecontracte de vânzare-cumpărare fără a avea certitudinea garanţiei.

”Totodată, Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului Prima casă, în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante. Astfel, finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului”, anunță Guvernul într-un comunicat.

 

Pentru 2016, Guvernul alocase programului guvernamental Prima Casă garanții în valoare de 1,69 de miliarde de lei. Având în vedere că statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin Prima Casă, băncile au acordat de la începutul anului credite cu o valoare totală dublă, adică de 3,38 miliarde de lei.

În aprilie, aproape toate băncile au cerut Ministerului de Finanțe suplimentarea plafonului pentru Prima Casă, motivând că au epuizat sumele alocate şi aveau în aşteptare mii de cereri din partea clienţilor.

Cererile pentru Prima Casă au explodat la începutul anului, pe fondul legii privind darea în plată. Odată cu adoptarea legii, multe bănci au majorat avansul la creditele ipotecare până la 25%, chiar și 35%. Pentru că Prima Casă a fost exclusă din legea dării în plată, avansul a rămas de 5%.

De la începtutul anului până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei, față de 668 milioane de lei, garanții în perioada similară a anului trecut.

Prin suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului Prima Casă, noile garanții permit acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei.
De la inițierea Programului Prima Casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS