Confidenţialitate

Profesorul Cristian Păun, despre scăderea euro: Avem efectul invers, de depresurizare. Oamenii s-au convins că lucrurile au luat o turnură bună și că proiectul european al României va continua | AUDIO


Profesorul Cristian Păun, despre scăderea euro: Avem efectul invers, de depresurizare. Oamenii s-au convins că lucrurile au luat o turnură bună și că proiectul european al României va continua | AUDIO

Leul s-a apreciat luni, 19 mai, în raport cu euro. Cursul euro a scăzut la 5,03 lei, de la o valoare de 5 lei și 10 bani, cât era vineri, potrivit Băncii Naționale a României. După primul tur al alegerilor prezidențiale, euro atinsese nivelul de 5 lei și 12 bani. Florentina Mihăiță l-a întrebat pe profesorul universitar Cristian Păun de la Academia de Studii Economice din București dacă este întâmplătoare sau nu întărirea leului în raport cu euro, la o zi după ce candidatul proeuropean Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale.

Profesorul universitar Cristian Păun: Oamenii s-au convins că lucrurile au luat, din fericire, o turnură bună, și că în continuare proiectul european al României va continua”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Nu este întâmplătoare, poate însă fi doar o tendință pe termen scurt și foarte scurt, ca urmare a unor sentimente de optimism în ceea ce privește posibilul viitor al economiei române. Și, adică, în momentul în care tu ai văzut că există riscul ca fondurile europene să fie blocate pe termen lung pe model Ungaria, te-ai speriat. Această perspectivă te-a determinat să-ți schimbi leii în euro, și atunci cursul de schimb a suferit. Acum avem efectul invers, de depresurizare. Oamenii s-au convins că lucrurile au luat, din fericire, o turnură bună, și că în continuare proiectul european al României va continua, nu există acum alte riscuri de izolare”, a spus profesorul Cristian Păun.

Aprecierea leului pe termen mediu și lung depinde de măsurile pe care le va lua noul Guvern. Profesorul de economie Cristian Păun nu crede însă că euro va mai scădea sub pragul de 5 lei și spune că este de preferat un nivel mai ridicat al monedei europene decât un curs de schimb artificial.

Profesorul universitar Cristian Păun: „Acest curs de schimb trebuie să fie stabil, dar trebuie să fie stabil, pentru că el așa rezultă din forțele pieței”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu nu cred că va mai scădea sub pragul de 5 lei. Eu sper să încetinească deficitul bugetar. Și sper să văd mai multă libertate în acest preț de piață numit curs de schimb valutar. Nu trebuie să ne fie teamă de un curs de schimb de 5,5 lei sau poate chiar mai mare, pentru că un curs de schimb artificial, mic și stabil, de exemplu, inhibă exporturile și stimulează foarte mult importurile, descurajează producția internă. Deci, acest curs de schimb trebuie să fie stabil, dar trebuie să fie stabil, pentru că el așa rezultă din forțele pieței”, a explicat profesorul Cristian Păun.

Leul s-a apreciat și în raport cu dolarul american care pe piața interbancară este 4 lei și 47 de bani față de 4 lei și 55 de bani cât era vineri, potrivit cursului oficial.

La o zi după câștigarea alegerilor de către candidatul independent Nicușor Dan, indicele ROBOR a scăzut la 7,26 la sută de la 7,39, valoarea maximă atinsă vineri.

Și Bursa de Valori București a deschis ziua pe verde și atât indicele BET cât și BET Plus au creșteri de aproape 3,70 la sută.

Mulți români se tem că vor urma creșteri de taxe în perioada următoare, în condițiile în care România trebuie să ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar.

Profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice din București a spus la Europa FM că până să ajungă la creșteri de taxe, Guvernul are și alte soluții la îndemână.

Profesorul universitar Cristian Păun: „Mă aștept să văd mai multe rezultate și deblocarea totală a fondurilor europene, mă aștept să văd mai puțină evaziune”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu mă aștept la creșteri de taxe. Eu mă aștept la un Guvern care să aducă mai mulți investitori să modernizeze, digitalizeze, să elibereze funcționari publici care astăzi taie frunze la câini – și aici mă refer și la privatizare, la revizuirea agențiilor statului, reforma administrativ-teritorială. Mă aștept să văd mai multe rezultate și deblocarea totală a fondurilor europene, mă aștept să văd mai puțină evaziune, contrabandă, contrafacere, cu țigări, cu muncă la negru, cu tot ce vedem. Mă aștept să văd rezolvarea problemei de gap de TVA, încât să avem o colectare mai bună a acestui TVA la bugestul de stat, și abia după aceea, dacă mai e nevoie de niște bani la buget mă aștept să vorbim și de creșterea TVA-ului”, a mai spus Cristian Păun.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Surse Europa FM: Gabriela Firea, Daniel Băluță și Cătălin Drulă, printre candidaturile vehiculate pentru primăria Capitalei | AUDIO


Ultimele stiri
Mai multe școli din județul Mureș vor fi închise din cauza creșterii concentrațiilor de sare din Târnava Mică

Un pasager a supraviețuit tragediei din India, în urma prăbușirii unui avion cu peste 200 de pasageri la…

Premiu european pentru patrimoniu, acordat unui Centru cultural din Sibiu

Șase români, reținuți în România și Marea Britanie pentru trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani

Victor Ponta ar putea primi despăgubiri de 125.000 de lei, pentru dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost achitat…

Fostul primar al unei comune din Gorj, încarcerat în urmă cu câteva zile, va fi eliberat temporar. Cum…

A murit Radu Stroe, fost ministru de Interne. Acesta avea 75 de ani

Noi măsuri luate la Praid după ce în apă a crescut concentrația de sare. Ministrul Mediului: „S-a dispus…

România în Direct. Renunțăm la autostrăzi și spitale ca să nu crească taxele? | VIDEO

Un singur supraviețuitor după accidentul aviatic de lângă Ahmedabad