Confidenţialitate

Profesorii și persoanele care oferă servicii de înfrumusețare la domiciliu, obligați să se autorizeze și să se înregistreze în Registrul Comerțului | AUDIO

Profesorii care dau meditații și persoanele care oferă servicii de cosmetică și coafură la domiciliu sunt obligați să se autorizeze și să se înregistreze în Registrul Comerțului. Fiscul a publicat ghidurile pentru aceste categorii, pe care le-a îndemnat insistent în ultima vreme să își aducă veniturile „la vedere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fiscul a îndemnat mai multe categorii – care oferă servicii de coafură, cosmetică, de masaj la domiciliu, dar și antrenorii personali și stomatologii – să-și declare veniturile și a desfășurat inclusiv campanii de încurajare pe această temă.

Apoi, șeful Fiscului, Lucian Heiuș, a anunțat posibile controale: „E foarte simplu să verifici cantitatea de energie care este consumată. Să vezi ce materiale s-au achiziționat. Posibil să mergem și în controale”.

Reguli pentru profesori

Profesorii care obțin bani din meditații sunt obligați să solicite autorizarea activității și să se înregistreze la Registrul Comerțului. Apoi, trebuie să depună la Administrația Fiscală Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale care trebuie achitate la stat.

Detaliile privind pașii de urmat sunt cuprinse în Ghidul pentru anul 2023 destinat profesorilor care dau meditații particulare.

La începutul acestei luni, șeful Fiscului anunța că vizați sunt și cei care desfășoară activități online.

„Sunt deja în pregătire niște acțiuni ale Antifraudei. Am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei într-o lună. Persoană fizică, deci acolo clar că este evaziune fiscală și deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie deja câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a spus șeful Fiscului, Lucian Heiuș.

Regulile pentru persoanele fizice care oferă servicii de înfrumusețare

De asemenea, ANAF a publicat Ghidul pentru pentru impozitarea persoanelor fizice care oferă servicii de înfrumusețare. Și aceste persoane trebuie să solicite înregistrarea în Registrul Comerțului și autorizarea funcționării.

Acestea pot lucra individual şi independent, ca persoane fizice autorizate, ca titular ai unei întreprinderi individuale și ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Și în acest caz, au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Sursa foto: nquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Zeci de oameni au fost păcăliți de o firmă de mobilă. Dădeau avansul, uneori și de câteva mii de euro, dar nu mai primeau produsele