Confidenţialitate

Prof. Vlad Soare, despre soluțiile pentru vidul legislativ din actuala criză epidemiologică | AUDIO

Curtea Constituțională a stabilit, miercuri, că ordonanta privind starea de alertă respectă legea fundamentală în măsura în care nu restrânge drepturi si libertăți.

Potrivit CCR, o asemenea măsură se poate impune doar prin lege adoptată de Parlament.

Joi este ultima zi a stării de urgență, instituită ca răspuns la criza noului coronavirus. Teoretic, vineri, ar urma să intrăm în stare de alertă.

Săptămâna trecut, CCR declarase parțial neconstitutională și ordonanța privind starea de urgență.

Pentru starea de alertă, Guvernul a mers pe varianta unui proiect de lege, dezbătut acum în Parlament.

Miercuri, actul a trecut de Senat. Joi, se află în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional.

Situația a stârnit o întreagă dezbatere.

“Un om de stat trebuie să își asume niște decizii. În primul rând, guvernul poate adopta o ordonanță, prin care să fie restrânse drepturile și libertățile cetățenilor, și aceasta ar intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Evident că și această ordonanță va fi contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. O altă variantă o reprezintă decretarea unei noi stări de urgență de către președinte. Cu decretul semnat, poate să înceapă să ia măsuri. Parlamentul se poate întruni după 5 zile și poate decide dacă este de acord sau nu cu instituirea stării de urgență, dar măsurile se pot dispune în perioada aceasta”, a explicat – la Europa FM – Vlad Soare, profesor de drept constituțional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Există varianta soft, în care toată lumea să colaboreze. Avem această ordonanță declarată constituțională din punctul de vedere al declarării stării de alertă, dar neconstituțională din punctul de vedere al metodei prin care am putea să restrângem drepturi și libertăți. Atunci, să declarăm starea de alertă și, din momentul în care intră în vigoare legea, să restrângem drepturi și libertăți”, a adăugat Vlad Soare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul este hotărât să nu permită intrarea în weekend fară măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus.

Cabinetul condus de Ludovic Orban va adopta fie o hotărâre de guvern, fie o ordonanță de urgență în ședința de joi, dacă până atunci va fi clar că proiectul de lege privind instituirea stării de alertă nu va fi în vigoare începând de vineri.