Procurorul general sesizează Avocatul Poporului

”În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor”, transmite Ministerul Public.

DOWNLOAD Textul complet al sesizării

Textul publicat marți în Monitorul Oficial conține modificările anunțate luni, după ședința de Guvern, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar a adus și mai multe prevederi care au luat prin surprindere pe cei care lucrează în sistemul juridic românesc.

”Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției a creat multe probleme funcționale pentru parchete, dar mai ales pentru DNA. Ar exista inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză iar soluțiile vor fi identificate în perioada următoare”, a precizat în urmă cu o zi Augustin Lazăr, Procurorul general al României.

OUG care modifică legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, după mai bine de o zi de la adoptarea ei.

Astăzi, Liviu Dragnea a susținut că nu a făcut textul ordonanţei cu Tudorel Toader.

CSM a transmis azi o clarificare privind aplicarea OUG, precizând că procurorii rămân în funcții, în ciuda interpretării date aseară de unii experți din domeniu.

Comunicatul CSM privind solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism referitoare la interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/2018
:

”În şedinţa din data de 17 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS