CSM: Procurorii de la parchetele importante rămân în funcții

Ordonanţa privind legile justiţiei nu se aplică retroactiv. Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii CSM din secția pentru procurori.

Procurorii din DNA şi DIICOT care au ocupat funcţiile prin concurs nu sunt în situația de a părăsi instituțiile la care lucrează acum.

Textul publicat în Monitorul Oficial conține modificările anunțate luni, după ședința de Guvern, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar a adus și mai multe prevederi care au luat prin surprindere pe cei care lucrează în sistemul juridic românesc.

”Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției a creat multe probleme funcționale pentru parchete, dar mai ales pentru DNA. Ar exista inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză iar soluțiile vor fi identificate în perioada următoare”, a precizat în urmă cu o zi Augustin Lazăr, Procurorul general al României.

OUG care modifică legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, după mai bine de o zi de la adoptarea ei.

Astăzi, Liviu Dragnea a susținut că nu a făcut textul ordonanţei cu Tudorel Toader.

Comunicatul CSM privind solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism referitoare la interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/2018
:

”În şedinţa din data de 17 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS