Confidenţialitate

Primul site închis din cauza știrilor false şi alarmiste

Pe baza decretului de instituire a stării de urgență, ministrul de Interne, Marcel Vela, a cerut Autorităţii Naţionale în Comunicaţii să dezactiveze site-ul “stiridemoment.ro”.

Potrivit Registrului care alocă domeniile de internet, site-ul este înregistrat de o persoană fizică, a cărei identitate nu poate fi dezvăluită din cauza GDPR. Site-ul este activ în acest moment.

În urma unei analize, Grupul de Comunicare Strategică a constatat că site-ul respectiv selectează și preia trunchiat declarații și informații, pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panică.

Titlurile sunt fie complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de autorități.

„Site-ul stiridemoment.ro nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează Grupul de comunicare strategică.

Un exemplu concret este articolul din 15 martie cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl. Pe lângă faptul că reprezentanții companiilor în cauză au infirmat această informație, titlul materialului nu are legătură cu ceea ce se prezintă în articol – și anume declarația lui Dan Șucu, proprietar al unui grup din industria mobilei.

Însă articolul a fost distribuit intens pe rețelele sociale, informația din titlu fiind ilustrată cu imaginea unei persoane în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră”.

O altă știre falsă a fost publicată în 17 martie, sub titlul “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”.

În corpul știrii nu e indicată nicio sursă oficială, iar informațiile sunt fără fundament, arată Grupul de Comunicare Strategică, care precizează că un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului, și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste.

În acest caz, Poliția Română face cercetări pentru infracțiunea de comunicare de informații false.