Primul pas în îngrijirea antirid este prevenirea

Se spune că până la o anumită vârstă, în jur de 27 de ani, o femeie are tenul cu care a înzestrat-o natura, după care va avea tenul pe care îl merită.

Departe de a fi o afirmaţie răutăcioasă, care separă femeile în cele care merită frumuseţe şi cele care nu se pot bucura de ea, aceste cuvinte vorbesc despre o realitate. În jurul vârstei de 25 de ani, organismul începe să reducă treptat producţia de colagen, elastină şi acid hialuronic, substanţele responsabile de fermitatea şi tinereţea tenului.

Dincolo de acest proces natural, stilul de viaţă îşi pune amprenta asupra pielii. Femeia zilelor noastre trăieşte într-un ritm alert, este zilnic supusă stresului, radiaţiilor solare, prafului urban, toate acestea lăsând urme pe chip.

Deshidratarea tenului sau ridurile sunt probleme care ţin nu numai de vârstă, ci şi de alimentaţie, de modul în care ne demachiem, de timpul pe care îl petrecem la solar.

Procesul de îmbătrânire a pielii nu poate fi oprit, dar poate fi întârziat, atât cu ajutorul cremelor, cât şi printr-un stil de viaţă sănătos, ştiindu-se că pielea reflectă starea generală de sănătate a organismului. Pentru a scăpa de riduri, multe femei apelează la procedee precum peelingul chimic sau liftingul facial, fără a lua în calcul, înainte de a ajunge aici, o îngrijire simplă, care să menţină şi să revigoreze calitatea tenului. De exemplu, pentru a preveni apariţia ridurilor, o femeie trebuie să fie atentă la expunerea la soare, alimentaţie şi somn.

Apoi, înainte de a trece la folosirea cremelor antirid, este foarte important ce fel de produse alegem în funcţie nu numai de tipul de ten, dar şi de sezon. Asta înseamnă neapărat o cremă mai grasă iarna, chiar dacă tenul nu este uscat în mod obişnuit şi o cremă intens hidratantă, cu protecţie solară, vara, pentru a contracara efectele aerului uscat.

Cremele antirid au rolul de a compensa scăderea fibrelor de colagen şi de a hrăni tenul, putând fi utilizate de la primele semne de îmbătrânire. Folosirea lor înainte de 30-35 de ani estompează ridurile fine şi întârzie apariţia ridurilor profunde. Sunt indicatele cremele cu conţinut bogat în vitamina A şi cu efect decrispant, care au rolul de a relaxa ţesuturile. Dacă a uita să aplici crema obişnuită de zi, de exemplu, nu este un lucru grav, în cazul unei creme antirid, în schimb, este esenţială aplicarea cu regularitate, pentru că acţiunea ei este comparabilă cu cea a unui tratament, iar efectele se stabilizează în timp.

Cremele antirid sunt mai puţin specializate în funcţie de tipul de ten, totuşi există atât creme pentru îngrijirea întregii feţe, cât şi creme pentru pielea delicată din jurul ochilor şi buzelor, sau seruri speciale, destinate zonelor mai expuse îmbătrânirii.

În martie 2009, specialiştii din laboratoarele firmei româneşti Farmec au lansat trei produse antirid cu efect de lifting, care se potrivesc deopotrivă femeii de 30 de ani şi celei de 40, în gama Aslavital Lift Instant, cu complexul Gatuline-Argilă, care conţine o cremă de faţă, o cremă pentru pielea din zona ochilor şi buzelor şi un ser tratament antirid. Efectul instant al celor trei produse se manifestă prin netezirea rapidă a ridurilor, vizibilă încă din prima zi de utilizare.

Revenind la titlul articolului, trebuie reţinut că primul pas în îngrijirea antirid este prevenirea, aşadar un tratament timpuriu vă poate scăpa de bătai de cap mai încolo.

Ing. Chim. Mariana Schenker, cercetător Farmec