Confidenţialitate

Primii patru astronauți amatori au ajuns pe orbita Pământului

Misiune istorică:  primii 4 astronauți amatori au ajuns pe orbită, unde vor petrece trei zile.

Turiștii spațiali au fost supuși, în ultimele luni, unor verificări medicale amănunțite și unor antrenamente riguroase, incluzând fitness la altitudine și exerciții de microgravitație în simulator.

Echipajul capsulei spațiale Inspiration4  a decolat în cursul nopții de la Centrul Spațial Kennedy din SUA cu ajutorul unei rachete furnizate de compania SpaceX.

Comandantul zborului este un pilot experimentat şi fondatorul unei companii de procesare a plăţilor. La bord se mai află o asistentă medicală  de 29 de ani, supravieţuitoare a cancerului osos, un veteran US Air Force care lucreaază ca inginer spațial și o profesoară de geologie.

Misiunea este o etapă importantă pe piața turismului spațial, după un deceniu de pauză.

După această misiune vor avea loc două vizite private pe Stația Spațială Internațională (ISS) – una în octombrie și o a doua în perioada Anului Nou.

Echipajul Inspiration4 a avut șase luni de instruire intensivă. Sistemele informatice de la bord sunt supravegheate de echipele SpaceX de la sol.

Există voci care critică aceste zboruri spațiale turistice – spun că rachetele folosesc drept combustibil kerosen foarte rafinat, un puternic poluant. Emisiile de la lansările de rachete rămân totuși mici în comparație cu cele ale industriei aviatice, dar se preconizează că vor crește.