Primarii și președinții de consilii județene-principalii beneficiari ai Legii salarizării unice

În unele cazuri, salariile primarilor și președinților de Consilii Județene sunt la nivelul celui încasat de președintele țării.

Cotidianul România Liberă a realizat un top al edililor care primesc mii de euro în fiecare lună.

Legea salarizării, aprobată de Parlament în iunie, stabilește doar indemnizațiile celor care conduc administrațiile locale, lăsând la latitudinea autorităților locale stabilirea veniturilor subordonaților.

Pe principiul ”cine împarte parte-și face”, în toată țara au avut loc ședințe ale consiliilor județene și locale pentru stabilirea noilor salarii.

Așa se face că în acest moment, unul dintre cel mai bine plătiți bugetari din România a devenit primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava, care va avea un salariu brut de peste 16.000 de lei. Cam tot atât va încasa și preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel.

Și șeful Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, va avea peste 15.000 de lei. Salariul primarul Slatinei, Emil Moţ va ajunge la 12.000 de lei.

La Consiliul Județean Prahova cheltuielile salariale vor crește la circa 15 milioane de lei, față de 10 milioane în 2016, ca urmare a noilor majorări salariale.

Președintele instituției, Bogdan Toader, va încasa lunar peste 13.500 de lei brut. Și angajații din Primăria Ploieşti vor primi salarii majorate cu până la 60%.

La Iași, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, va avea un salariu de 13.000 de lei.

Edilul orașului, Mihai Chirica, va avea un salariu brut de 13.000 de lei, iar un viceprimar va câştiga 11.600 de lei.

Peste 13 mii de lei brut este și salariul președintelui Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, la fel ca venitul primarului de Oradea, Ilie Bolojan.

Și în orașele mici au fost majorate salariile. De pildă, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, va avea o leafă de peste 13.000 de lei brut.

Deși conduce o comună cu doar 3.500 de locuitori, primarul din Tarcău (jue Neamț), Iulian Găină, va avea o indemnizație de 7.500 de lei lunar brut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS