Confidenţialitate

Prima tranșă de bani din PNRR nu va fi aprobată până la finalul lunii iulie | AUDIO

Comisia Europeană nu aprobă până la finalul acestei luni livrarea primei tranșe de bani din cadrul PNRR, așa cum spera Guvernul de la București.

Pe de o parte, România a trimis prima cerere de plată abia la finalul lunii mai, după întârzieri în atingerea unor obiective prevăzute în plan.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut, între timp, ca toate sistemele informatice ale țărilor membre și ale sale să fie armonizate în ceea ce privește controlul suplimentar al banilor. Este vorba mai ales de introducerea unei funcții care să arate care este destinatarul final al banilor europeni, explică la Europa FM, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Marcel Boloș, despre funcțiile suplimentare de monitorizare a banilor din PNRR

„Ce înseamnă această funcție suplimentară: că trebuie să furnizeze platforma informații despre beneficiarul final al plăților din PNRR. Această problemă comportă o soluție tehnică la nivel național pe care am identificat-o cu Serviciul de Telecomunicații Speciale al României și una la nivel european care presupune interoperabilitatea bazelor de date la nivelul tuturor ONRC-urilor, deci a Oficiilor Naționale pentru Registrul Comerțului, care Comisia, probabil, o va rezolva-o în perioada imediat următoare”, a explicat Marcel Boloș pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anterior, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că banii – 2,6 miliarde de euro – ar fi ajutat la stabilitatea financiară a țării.

Marcel Boloș: „Nu uitați că avem în cont 3,3 miliarde de euro. Să avem noi plăți de acești bani”

Boloș spune acum că nu contează dacă banii vor ajunge mai târziu în România, poate la final de septembrie.

„Banii din PNRR se gestionează separat în cont deschis la Banca Națonală a României, îi transferăm în bugetul de stat, ne facem plățile. Nu uitați că avem în cont 3,3 miliarde de euro. Să avem noi plăți de acești bani”, a spus Boloș.

Întrebat dacă nu s-a cheltuit nimic din suma de 3,3 miliarde de euro, Marcel Boloș a spus la Europa FM că: „A început să se cheltuiască pe Autostrada A7, pe eficiența energetică de la Ministerul Dezvoltării Regionale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Managerii din industrie, îngrijorați de reducerea consumui de gaze. Iohannis promite că nu vor fi probleme: „Este posibilă, sustenabilă” | AUDIO