Confidenţialitate

Primăriile din toată țara pot primi bani prin Fondul Local, ca parte din PNRR. Ce pot face autoritățile locale cu fondurile respective | AUDIO

Autobuze nepoluante, locuințe pentru atragerea de tineri specialiști, piste de bicicletă, toate se pot realiza cu banii alocați pentru comune și orașe prin Programul Național de Redresare și Reziliență, spun guvernanții.

Noi contracte din acest plan au fost semnate luni la Palatul Victoria. Sunt primele contracte finanțate prin componenta „Fondul Local”.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat tipul de lucrări care se pot realiza prin aceste fonduri:

„Practic, posibilitatea care s-a oferit tuturor UAT-urilor indiferent de locația acestora din întreaga țară, de a avea fonduri pre-alocate pe categorii de UAT-uri, în interiorul cărora aceste investiții pot fi prioritizate de către UAT în funcție de nevoia comunității locale. Acest apel de proiecte rămâne deschis în această etapă încă 10 zile, până în 30 iunie, în săptămânile următoare vom încheia noi contracte și îi îndemnăm pe toți cei care încă nu au apelat la acest fond local să o facă în următoarele 10 zile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procedurile sunt simplificate și autoritățile locale pot depune noi proiecte încă 10 zile.

„Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale prin Fondul Local o varietate largă de investiții, începând de la posibilitatea achizționării unor mijloace de transport în comun nepoluante până la construcția de clădiri performante energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice dar și investiții în construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se pot finanța lucrări în valore de 2,73 miliarde de euro – inclusiv pentru reabilitare termică ori pentru construirea de case pentru cadre didactice și medici.

Premierul Nicolae Ciucă:

„Discutam mai devreme cu domnul ministru și îmi spunea că exisată deja planuri tip care au fost puse deja pe site-ul Ministerului Dezvoltării și care poti fi folosite de către autoritățile locale fără să mai fie nevoie de timp și de resurse pentru a întocmi planuri noi. Toate aceste planuri pot fi folosite pentru construcția de locuințe pentru specialiști atât din domeniul învățământului cât și din domeniul sănătății. Sunt mecanisme și instrumente simple pe care le punem la dispozția autorităților locale astfel încât să facilităm cât mai mult accesul la reusrse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea