Confidenţialitate

Prima Doamnă a Americii, în România. Cătălin Striblea, Ioana Ene Dogioiu, Anca Grădinaru și Anastasiia Konovalova, despre răspunsul României la criza refugiaților | VIDEO

Europa FM dezbate într-o Ediție Specială „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, alături de jurnalistele Ioana Ene Dogioiu și Anca Grădinaru vizita Primei Doamne a Americii. Invitată în Ediția Specială „România în Direct” de la Europa FM este și Anastasiia Konovalova, profesoară de limba engleză din Ucraina.

Prima Doamnă a Americii vizitează vineri și sâmbătă România, în contextul războiului din Ucraina. Jill Biden va merge vineri, 6 mai, la Baza Americană Mihail Kogălniceanu, iar sâmbătă – 7 mai – se va întâlni cu Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României. Tot sâmbătă va vizita și o școală publică din București care găzduiește elevi refugiați din Ucraina.

Anca Grădinaru: Prima Doamnă a SUA se va întâlni cu Carmen Iohannis, potrivit surselor noastre

„Jill Biden va lua masa cu acești militari, va participa la un moment în care ei vor intra în contact cu familiile și va fi momentul de la Mihail Kogălniceanu – unde sunt sute de militari străini.

Avem câteva informații despre sâmbătă: Prima Doamnă a SUA se va întâlni cu Carmen Iohannis, potrivit surselor noastre. Jill Biden îi va mulțumi pentru eforturile făcute de români în acestă criză. Știm că va fi un moment în care, l-au numit sursele noastre educațional: va merge la o școală unde sunt copii ucraineni, dar se va întâlni și cu reprezentanți ai un ONG care, de la începutul crizei, lucrează să-i ajute pe copii și pe mamele ucrainene”, a spus Anca Grădinaru.

Ioana Ene Dogioiu: Asemenea vizite nu vin încărcate cu pungi, sacoșe și cecuri de bani, ci ca să atragă atenția asupra unui fenomen – în acest caz fenomenul refugiaților

„E catalogată ca vizită privată, are o puternică dimensiune simbolică. Asemenea vizite nu vin încărcate cu pungi, sacoșe și cecuri de bani, ci ca să atragă atenția asupra unui fenomen – în acest caz fenomenul refugiaților. Acesta este rolul acestei vizite. Este și o vizită de PR politic, care face parte din strategia lui Joe Biden de a strânge relațiile cu estul Europei. Dar cea mai importantă mi se pare această dimensiune simbolică a acestei vizite – vedem acești oameni și amintim suferințele lor uriașe”, a spus Ioana Ene Dogioiu.

Ioana Ene Dogioiu: Ca să fii uman nu trebuie să fii o instituție

Ioana Ene Dogioiu a scris un text despre simțirea și non-simțirea momentului: „istoric și emoționant. Doamna Carmen Iohannis nu este ca Jill Biden, dar poziția ei simbolică este aceeași pentru această țară. Țară care s-a mobilizat extraordinar pentru criza refugiaților. Măcar un mesaj din partea doamnei Carmen Iohannis către românii care s-au mobilizat, dar a lipsit”.

Anca Grădinaru: Nu a existat reacție din partea doamnei Iohannis la mesajul transmis de soția președintelui Ucrainei

„Nu avem informații oficiale pentru această vizită. Eu urmăresc de la începutul acestui conflict toate conturile sociale ale soției președintelui Zelenski. De la început cerea Primelor Doamne să ajute copiii din Ucraina să meargă la școală. Și a făcut un apel și de atunci urmăresc toate reacțiile. Doamna Carmen Iohannis este pe lista celor cărora s-a adresat. Au răspuns foarte multe Prime Doamne, ultima cred că este soția președintelui Erdogan. Nu a existat o reacție din partea Primei Doamne a României. Am făcut o cerere specială către biroul Primei Doamne și nu am primit până acum niciun răspuns”, a mai spus Anca Grădinaru.

Anastasiia Konovalova, profesoară de limba engleză din Ucraina, a fost invitata lui Cătălin Striblea în Ediția specială „România în Direct” de vineri, alături de Anca Grădinaru și Ioana Ene Dogioiu.

Anastasiia Konovalova: Am plecat din Odesa la începutul războiului. Soțul meu nu e în armată, dar e pe lista de așteptare. Ne-am trezit toți la 5 dimineața și am auzit sunetul bombelor

„Sunt din Odesa și am plecat la începutul războiului. Toți ne-am trezit la 5 dimineața și am auzit sunetul bombelor și nu am știut cine sau ce zonă va fi bombardată prima, dar au picat bombe și în apropierea noastră. Am părăsit țara eu și cei doi copii ai mei. Soțul meu, tatăl meu și cei mai mulți dintre prietei sunt în Ucraina. Soțul meu nu e în armată, sper că nu va fi, dar este pe lista de așteptare.  Odesa trăiește, afacerile merg și fac tot ce pot să susțină economia. Orașul este bombardat când și când, dar orașul trăiește”, a spus Anastasiia Konovalova.

Anastasiia Konovalova: Predăm pentru 264 de copii ucraineni. 900 sunt pe lista de așteptare

„Am pornit școala din România împreună cu 8 colegi, la 4 zile după ce am ajuns aici. Nu ne-am așteptat că mulți copii vor veni în România. Acum predăm pentru 264 de copii. 900 de copii sunt pe lista de așteptare – au ajuns și pot merge către școli din România, dar nu știu limba, sunt stresați și traumatizați, dar nici noi nu avem suficienți profesori și lucrăm ca voluntari de 2 luni, dar este greu să fii voluntar ca refugiat”, a spus Anastasiia Konovalova la Europa FM.

Anastasiia Konovalova: Guvernul României nu ne poate angaja și nu ne poate recunoaște diplomele ca să fim plătiți

„Mulțumită oamenilor din România, primim mâncare, locuim mulțumită lor și lucrăm pe gratis. Am reușit să ajungem la câteva organizații internaționale și sper că vor exista bani, haine și mâncare. Din păcate, Guvernul din România nu ne poate angaja și plăti pentru că nu suntem profesori din România și diplomele nu ne sunt recunoscute, însă ne-a ajutat foarte mult cu spațiiile de cursuri și cu activitate acelor care asigură întreținerea. Cu salariile vom fi ajutați de organizații internaționale, dar este un proces foarte mult”, a spus Anastasiia Konovalova.

Anastasiia Konovalova: Este greu să lucrezi cu copiii din Ucraina care au trecut efectiv prin iad pentru săptămâni întregi

„Avem copii din toată Ucraina: Mariupol, Bucha, Irpin. Poveștile lor sunt incredibile și este foarte greu să lucrezi cu copii care au trecut efectiv prin iad pentru săptămâni întregi. Au stat săptămâni în subsoluri, au văzut oameni murind și au auzit bombele deasupra capului. Ne e greu să înțelegem prin ce au trecut… îmi e imposibil și mie, dar și vouă vă este greu să înțelegeți ce au trăit ei”, a spus Anastasiia Konovalova.

Anastasiia Konovalova: Nu vrem să fim o societate separată care trăiește în societatea românească

„Este o problemă foarte mare bariera de limbă în rândul psihologilor și avem un singur psiholog în momentul de față. Nu vrem să fim o societate separată de societatea românească și ne dorim să lucrăm și să contribuim prin munca noastră. Problema principală este bariera lingvistică și e foarte greu să găsim profesori de limba română”, a mai spus Anastasiia Konovalova.

Anastasiia Konovalova: Cel mai mare ajutor l-am primit de la România, de la societatea românească și de la ministrul Educației al României

Cât despre vizitele președintelui Germaniei de zilele trecute, dar și de vizita Primei Doamne a Americii care va merge sâmbătă la București pentru a vorbi cu copii refugiați din Ucraina, Anastasiia Konovalova a spus că: „Aceste vizite sunt importante pentru a atrage atenția, însă cel mai mare ajutor l-am primit de la România, de la societatea românească. De la ministrul Educației al României”.

Urmărește Ediția Specială Europa FM „România în Direct”, cu Cătălin Striblea, Ioana Ene Dogioiu, Anca Grădinaru și Anastasiia Konovalova

Citește și: Casa Alba: Programul Primei Doamne a Americii, în România. Jill Biden se va întâlni cu Carmen Iohannis