Confidenţialitate

Prețul benzinei și al motorinei a trecut de 9 lei/litru. Analist economic: „60% din preț înseamnă taxe și impozite datorate statului” | AUDIO

Scumpiri importante pentru motorina standard în ultima zi: unul dintre marile lanțuri de benzinării a crescut prețul cu 9 bani. Litrul de motorină standard a trecut de 9 lei, iar în unele stații din marile orașe ajunge și la 9 lei și 17 bani. Benzina standard este încă sub 9 lei.

Marți, litrul de motorină standard la una dintre benzinăriile din nordul Capitalei era 8 lei și 99 de bani. Miercuri, prețul a urcat la 9 lei și 8 bani pe litru, asta înseamnă o creștere de 9 bani pe litru.

Aceeași majorare a fost și la litrul de benzină standard care a ajuns la 8 lei și 49 de bani.

Scumpiri la fel de mari sunt și în alte orașe din țară precum Brașov, Constanța și Timișoara, potrivit platformei monitorulprețurilor.info.

În acest moment, un singur mare lanț de stații de alimentare din țară mai are motorina standard sub pragul de 9 lei dar se apropie de această valoare.

Analistul Economic Adrian Negrescu, în emisiunea Piața Victoriei:

„Măcar putem interveni pe zona de fiscalitate, să scazi TVA-ul de exemplu la factura la gaze și la nergie pentru populație poate fi o soluție. Să scazi costurile fiscale cu litrul de carburant pentru că noi cam 60% din prețul unui litru de carburant înseamnă taxe și impozite datorate statului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scumpirile vin pe fondul evoluției cotațiilor la produsele petroliere, în creștere în ultimele săptămâni, mai ales după noul pachet de sancțiuni aprobat de Uniunea Europeană privind un embargo petrolier din Rusia cu anumite scutiri.

De la începutului lunii iunie, benzina și motorina standard s-au scumpit în medie cu 20 de bani.