Președinția se plânge că e sabotată de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă „o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale”, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Concret, Guvernul taie din banii alocați de la buget președinției, la rectificarea bugetară.

De la aproape trei milioane de lei cât anunțase inițial Ministerul de Finanțe că va lua din banii alocați Administrației Prezidențiale, vineri suma a crescut de aproape patru ori.

Klaus Iohannis reclamă că Guvernul l-ar bloca astfel să își ducă la îndeplinire atribuțiile constituționale.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Pușcalău, explică:

„În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României consideră că rectificarea bugetară anunţată reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest fel, susține Președinția, este pus sub semnul întrebării Summitul celor Trei Mări din septembrie pentru care ar urma să vină la București lideri politici și oameni de afaceri din 12 state.

Mădălina Pușcalău a respins, de asemenea, explicația oficială dată de Liviu Dragnea pentru tăierea bugetului Președinției.

„Argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals. Preşedintele PSD induce cu bună ştiinţă opinia publică în eroare, susţinând că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar o parte din aceşti bani alocaţi. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal. Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată în mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul III din acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de Ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică”,

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rectificarea bugetară va fi decisă la jumătatea lunii august, după întoarcerea din vacanță a premierului Dăncilă. Proiectul de ordonanță de urgență prin care se taie sau se suplimentează bugetele instituțiilor publuce a fost pus în dezbatere publică aseară de Ministerul Finanțelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS