Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis va conduce ședința de Guvern de miercuri

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la începutul ședinței de Guvern că există ordinea de zi (n.r. pe site-ul Guvernului nu era publicată ordinea de zi la ora 10.00).

”Ca să eliminăm orice discuție, noi discutăm despre lucruri aflate pe ordinea de zi. Ceea ce nu înseamnă că în perioada următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le putem adopta în ședintele de guvern. Așa că tot ce e trecut pe ordinea de zi vom discuta punct cu punct. În general e vorba de construcția bugetară, ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern.”

În replică, președintele Iohannis a declarat: ”Sunt doi elefanți în încăpere și nimeni nu vorbește despre ei: Ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale. Evident că și despre ele am discutat cu premierul de dimineață, mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din guvern. El mi-a spus că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni. Subliniez și sper să fiu în asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nici o ședință de guvern.”

 


Președintele Klaus Iohannis a ajuns, miercuri dimineață, la Palatul Victoria pentru a prezida ședința de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria puțin după ora 9 și 20 de minute.

Imaginile prezentate de televiziuni arătau coloana oficială care a sosit la Palatul Victoria. Ședința era programată la ora 9.30, dar aceasta a fost întârziată de faptul că președintele a mers mai întâi în biroul premierului pentru o discuție.

Surse de la Palatul Victoria spun că, ulterior, la discuțiile cu președintele și premierul a ajuns și ministrul Justiției, Florin Iordache. Jurnaliștii au fost anunțați că la începutul ședinței de guvern nu vor mai fi făcute declarații, cum se întâmpla de fiecare dată. În mod excepțional, Guvernul a decis ca acest lucru să nu se mai întâmple iar jurnaliștii să fie lăsați doar să filmeze imagini pentru ilustrație și să facă fotografii.

Pe de altă parte, Guvernul Grindeanu păstrează secretă ordinea de zi. Pe site-ul Guvernului nu apare nicio informație despre proiectele care vor fi discutate azi. Un lucru neobișnuit, pentru că până acum ordinea de zi se știa chiar și cu o zi înainte.

Să menționăm:  potrivit Constituției, președintele are dreptul să prezideze ședințele de Guvern când se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării sau asigurarea ordinii publice.

De asemenea, șeful statului poate prezida ședințele de fiecare dată când premierul îi cere.

Decizia președintelui vine după ce site-ul de știri Hotnews a scris că vor fi făcute unele modificări privind grațierea, dar va fi operată și o ”amnistie mascată” – astfel încât să fie schimbată, între altele, legislația privind abuzul în serviciu.  DETALII AICI

Contactat aseară de agenția de știri Mediafax premierul Sorin Grindeanu spunea că exclude discutarea amnistiei, dar nu o exclude pe cea a grațierii pentru infracțiunile minore.  Așadar, ar fi exclusă grațierea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție.

Pe site-ul Guvernului nu e făcută publică ordinea de zi.

VEZI FOTO

 

Reacțiile magistraților

Asociațiile de magistrați îi cer public premierului să nu modifice legile din domeniul justiției fără o dezbatere publică și fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România – UNJR – amintește că, la începutul lunii, ministrul Justiției Florin Iordache a promis că nu va interveni în justiție fără consultarea tuturor părților implicate.

Numai că, potrivit unor surse Hotnews, Guvernul ar putea adopta chiar astăzi o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, chiar dacă premierul Sorin Grindeanu spunea aseară că respinge ideea amnistiei.

Adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul Penal și de de Procedură Penală contravine flagrant bunei credinţe şi deschiderii asumate de noul Ministru al Justiţiei la întâlnirea cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor”, transmite Uniunea Judecătorilor din România.

UNJR continuă:  o eventuală lege a amnistiei și grațierii creează confuzie şi pune magistraţii în situaţia de a aplica imediat dispoziţii legale imprevizibile.

Judecătorii îi cer astfel premierului să nu modifice legile din domeniul justiției fără o dezbatere publică.

Reacția UNJR vine după ce site-ul de știri Hotnews a scris că vor fi făcute unele modificări privind grațierea, dar va fi operată și o ”amnistie mascată” – astfel încât să fie schimbată, între altele, legislația privind abuzul în serviciu.

Contactat aseară de agenția de știri Mediafax premierul Sorin Grindeanu spunea că exclude discutarea amnistiei, dar nu o exclude pe cea a grațierii pentru infracțiunile minore.  Așadar, ar fi exclusă grațierea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție.

În ultima perioadă, DNA a transmis că se opune modificării legilor din sistemul judiciar.   Amintim, șefa Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, este invitată miercuri, de la ora 12, la Interviurile Europa FM. 

Emisiunea, moderată de Anca Grădinaru, poate fi vizionată live pe interviuri.europafm.ro și pe paginile noastre de Facebook: Radio Europa FM și Știrile Europa FM.