Confidenţialitate

Guvernul va adopta miercuri o OUG privind grațierea. Actul normativ prevede și o amnistie mascată – surse

Se pregătește Guvernul să modifice, din scurt,  legislația penală, fără o dezbatere publică?

O ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea ar putea fi adoptată chiar în ședința Executivului de miercuri, potrivit unor surse guvernamentale citate de Hotnews.

Potrivit acestora, vor fi făcute unele modificări privind grațierea, dar va fi operată și o ”amnistie mascată” – astfel încât să fie schimbată, între altele, legislația privind abuzul în serviciu.

Marți,  ministrul Justiției Florin Iordache a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe tema grațierii, invocând…penitenciarele supraaglomerate.

Potrivit Hotnews, Guvernul va adopta miercuri o ordonanță de urgență prin care se vor aduce mai multe modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Potrivit surselor guvernamentale citate de HotNews.ro, pe lângă legea grațierii, Guvernul va modifica legislatia in ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului.

O eventuală dezincriminare a unor fapte ar fi, în fapt, o amnistie mascată, scrie site-ul de știri, pentru că numeroase anchete si procese in curs vor fi oprite.

Ieri, ministrul Justiției confirma doar că Guvernul are în vedere o lege a grațierii.

Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat“, a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă se va merge pe aministie şi graţiere, ministrul Justiţiei a spus că, din punctul său de vedere, aministia nu trebuie avută în vedere, ci doar graţierea, dar cu “eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.

Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe“, a mai arătat Iordache.

De precizat că instituții precum DNA, DIICOT și Parchetul General se opun unor astfel de legi.     De asemenea, Asociația Forumul Judecătorilor din România a amintit că grațierea sau amnistia colectivă NU se află printre măsurile recomandate de CEDO pentru a evita suprapopularea penitenciarelor.

Și Palatul Cotroceni a reacționat.

Președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului să nu se joace cu teme de importanta majora, precum sistemul de securitate nationala sau legile justitiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu se știe deocamdată daca sedința Guvernului de miercuri va fi condusa de premierul Sorin Grindeanu, care urmează să plece în Statele Unite, sau de vicepremierul Sevil Shaiddeh, care va prelua atribuțiile sale.

Ședința Executivului e programată la ora 9 și 30 de minute.