Președintele Iohannis: „Educaţia academică devine din ce în ce mai relevantă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a anului universitar din centrul academic Iaşi, că studenţii au un rol important în „desăvârşirea unei misiuni naţionale potrivite României Centenare” şi a subliniat rolul educaţiei academice de nivel înalt.

„Într-o lume aflată într-o continuă şi rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educaţia academică de înalt nivel. În acest sens, importanţa universităţilor, a profesorilor şi cercetătorilor creşte exponenţial pentru că, în primul rând, aici se pot dezvolta acele competenţe versatile care să răspundă în mod adecvat cerinţelor de mâine”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în prezenţa a peste 800 de persoane venite la Teatrul ‘Vasile Alecsandri’ pentru a lua parte la deschiderea anului universitar.

El a menţionat că aşteaptă ca universităţile „să fie creative, adaptabile, active şi să îşi asume misiunea de a educa studenţii, astfel încât aceştia să devină artizanii schimbării României în bine”.

„Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenţi, care reprezentaţi generaţiile formate astăzi în universităţile româneşti, veţi juca un rol crucial în desăvârşirea unei misiuni naţionale potrivite României Centenare. Totodată, vă încurajez pe toţi – deopotrivă cadre didactice, cercetători şi studenţi – să priviţi universitatea ca pe un spaţiu al dialogului şi al confruntărilor constructive de idei, mediu deschis al universităţii în care toleranţa şi respectul faţă de valorile celorlalţi sunt de la sine înţelese şi respectate ca atare. Vă doresc de asemenea succes în tot ceea ce vă propuneţi şi un nou an academic cât mai bogat în realizări!”, a adăugat şeful statului.

În încheierea discursului, preşedintele a felicitat mediul academic din Iaşi pentru „unitatea de care dă dovadă în acest an universitar cu o semnificaţie deosebită pentru România”.

Luni, la Iaşi, Klaus Iohannis participă la deschiderea anului universitar, la invitaţia Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI), care celebrează, totodată, împlinirea a 205 ani de când Asachi înfiinţa prima clasă de ingineri hotarnici cu predare în limba română.

Sala în care președintele și-a ținut discursul a fost plină de studenți.

Corespondenta Europa FM, Violeta Cincu a stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS