Confidenţialitate

Președintele Iohannis: Contează enorm ca fiecare dintre noi să urmeze regulile recomandate de autorități | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, un nou apel către populație.

“Contează enorm ca fiecare dintre noi să urmeze regulile recomandate de autorități”, susține șeful statului. “Împreună, și doar împreună, vom reuși”, a adăugat Klaus Iohannis.

“Protejați-vă pe voi și pe cei dragi, păstrați distanța, iar dacă vă întâlniți, nu vă mai strângeți mâna și nu vă mai îmbrățișați, nu vă expuneți și nu îi expuneți pe ceilalți pericolului infectării!”, a îndemnat liderul de la Palatul Cotroceni.

Transcriptul declarației:

“Dragi români,

Trăim în aceste zile o criză care, în urmă cu doar câteva luni, părea de neconceput pentru întreaga omenire. Știu că viața fiecăruia dintre noi s-a schimbat și că în fiecare zi ne este teamă pentru sănătatea celor dragi. Pentru a ne proteja am luat și va trebui să luăm în continuare măsuri severe.

Sunt multe incertitudini în această perioadă, însă există o certitudine mai presus de orice. Împreună și doar împreună vom reuși! Noi, românii, suntem un popor greu încercat, dar uniți am depășit toate tragediile și am ieșit întăriți din nenumărate provocări. La fel vom face și acum!

Contează enorm ca fiecare dintre noi să urmeze întocmai regulile impuse de autorități! Protejați-vă pe voi și pe cei dragi, păstrați distanța, iar dacă vă întâlniți, nu vă mai strângeți mâna și nu vă mai îmbrățișați, nu vă expuneți și nu îi expuneți pe ceilalți pericolului infectării!

În aceste zile în care ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii, eroii noștri din prima linie de apărare sunt medicii și personalul medical. Lor le datorăm respectarea cu strictețe a recomandărilor, astfel încât munca lor neobosită să nu fie în zadar. Este vital să limităm răspândirea acestui virus periculos pentru a le da răgaz medicilor să-i vindece pe cei infectați.

Sunt profund impresionat de valul de sprijin venit din partea tuturor celor care ajută medicii și spitalele și sunt alături de semenii aflați în dificultate. Atunci când comunitatea lucrează împreună cu autoritățile, întreaga națiune câștigă!

Dragi români,
Fiți responsabili! Fiecare efort, oricât de mic, este important pentru a împiedica răspândirea epidemiei. Să fim solidari în aceste momente grele pentru că depinde de noi toți să trecem cu bine situația în care ne aflăm!” 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că la nivel național sunt confirmate 308 de cazuri de nou coronavirus. De la precedenta informare a autorităților, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 31.

Pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între 17 ani și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.

31 pacienți s-au vindecat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.604 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.950 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 98 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Grupul de Comunicare Strategică a atras atenția, vineri, asupra viralizării unui nou fake-news pe rețelele de socializare.

Atribuită Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020” este un document de lucru (DRAFT), analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

Secretar de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat a explicat că documentul este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale, iar decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic.

Șeful DSU a făcut apel ca populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități.

Autoritățile le cer cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În perioada 25 februarie – 18 martie, operatorii STS au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la virusul COVID-19. În foarte multe cazuri, cetățenii au sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a afla informații despre coronavirus, fără a avea urgențe reale.

Noul coronavirus a ucis peste 10.000 de persoane la nivel mondial. La 14 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmitea că bilanţul deceselor asociate COVID-19 a depăşit pragul de 5.000, cifra dublându-se în doar 6 zile.

În lume, s-au înregistrat aproape 250.000 de îmbolnăviri de Covid-19.

Italia a raportat, joi, 427 de noi decese. În total, numărul deceselor a ajuns la 3.405 de la începutul epidemiei în Peninsulă. 41.035 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus. Au fost declarați vindecați 4.440 de pacienți. La Bergamo, unde joi au murit 100 de persoane, armata a fost solicitată să preia cadavrele celor răpuși de coronavirus, întrucât crematoriile din oraș nu mai fac față situației.

O cursă aeriană Torino-București va aduce în țară, sâmbătă, lucrători sezonieri români care sunt afectați de restrângerea activității economice în Italia, ca urmare a actualei situații.

Spania consemnează 1.000 de decese. Guvernul de la Madrid a ordonat închiderea tuturor hotelurilor de pe teritoriul statului iberic.

Noul coronavirus a ucis, în Franţa, 372 de pacienţi, dintre care 108 în ultimele 24 de ore. Spitalizate sunt 4.761 de persoane infectate. În jur de o mie de victime se află în secțiile de Terapie Intensivă.

Germania a raportat 44 de decese și este 15.000 de îmbolnăviri.

Numărul cauzate de noul coronavirus în Marea Britanie a crescut la 144, joi, în creștere cu 40% faţă de ziua precedentă. Potrivit autorităţilor din Regat, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 643, respectiv cu 25% într-o singură zi. În Regat, totalul cazurilor de nou coronavirus a ajuns la 3.269.

În SUA, sunt 195 de decese. Statul California, cu o populație de 40 de milioane de locuitori, a fost plasat în carantină.

Populaţia Israelului este consemnată, de vineri, la domiciliu. Măsură este una fără precedent, dar justificată de autorități prin nevoia de a limita înmulţirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Argentina a devenit primul stat din America Latină care a intrat în carantină.

Statul brazilian Rio de Janeiro va închide, de sâmbătă, pentru cel puţin două săptămâni, plajele, barurile şi restaurantele.

Tot în America de Sud, Bolivia şi Peru aplică interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii.

În America Centrală, Panama a anunţat suspendarea timp de o lună, cu începere de luni, a tuturor zborurilor internaţionale.

Pentru a doua zi, China anunță că nu a înregistrat vreun caz local de îmbolnăvire.

Ediţia 2020 a Jocurilor Invictus a fost amânată. Fondată de prinţul Harry în 2014, competiţia pentru veterani era programată în perioada 9-16 mai, la Haga.

Pandemia de Covid-19 a perturbat desfășurarea de evenimente din mai toate domeniile. Festivalul Internaţional de Film de la Cannes nu se va mai desfășura în perioada 12-23 mai.