Confidenţialitate

Președintele AIPNSF, despre creșterea TVA-ului la 19% pentru sălile de fitness: Unii clienți vor renunța la abonamente, nu vor mai face sport. Unele săli mici se vor închide | AUDIO

După ce Guvernul a stabilit ca de la 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru sălile de fitness să crească de la 5% la 19%, reprezentanții din domeniu vorbesc despre repercursiuni grave. Prețurile abonamentele la sală vor crește, iar multe săli mici se vor închide în următorul an. În replică, ministrul Economiei transmite că lumea poate să facă sport și în parc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții din domeniu spun că cei mai afectați vor fi clienții sălilor de fitness, care se vor confrunta cu abonamente chiar și cu 20 de procente mai mari, iar multe săli mici, de cartier, nu vor putea susține creșterea și se vor închide în următorul an.

Iulian Dinu, președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness: În maxim 12 luni vom vedea că se închid sălile mici de cartier

„Cu siguranță, acest procent de 15-20% va fi crescut automat pentru clienții sălilor de fitness – că vorbim de clase, că vorbim de antrenor personal, că vorbim de accesul în sala de fitness. Clienții, din punctul meu de vedere nu vor fipregătiți pentru o astfel de creștere. Cu siguranță se așteaptă ca în 6-9 luni, maxim 12 luni, să vedem și închideri ale anumitor săli, care practic sunt săli mai micuțe de cartier care, practic, nu au puterea financiară să suporte o astfel de creștere”, a spus Iulian Dinu, președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness (AIPNSF).

Iulian Dinu: O parte din oameni vor renunța la a mai merge la sală, nu vor mai face sport și vor avea, în timp, diverse probleme de sănătate

România este codașa Uniunii Europene, la capitolul activitate fizică, iar această măsură va avea un impact și asupra sistemului de sănătate, mai spune Iulian Dinu.

„Parte din ei vor fi tentați să reducă această cheltuială și automat să nu mai vină către activitățile sportive. Persoanele care nu vor mai face sport vor începe să aibă în timp diverse probleme asociate – că vorbim despre probleme de obezitate, că vorbim despre dureri articulare, coloană sau alte boli de nutriție”, a mai spus Iulian Dinu.

Radu Oprea – ministrul Economiei: Poți face sport în parc. Se aleargă senzațional pe scările din Parcul Carol

Pe de altă parte, într-o intervenție la postul Euronews, ministrul Economiei, Radu Oprea, le recomandă românilor care nu vor vrea să plătească în plus la sala de sport să se antreneze în parc.

„Dacă vrei să faci sport, poți face sport și în condiții în care nu trebuie neapărat să mergi la sală. Adică poți să faci în parc. În București poți alerga senzațional în Parcul Carol pe treptele respective”, a spus Radu Oprea – ministrul Economiei.

Creșterea TVA-ului pentru sălile de fitness, doar una dintre noile măsuri fiscale

Creșterea TVA-ului de la 5 la 19% pentru sălile de sport este doar una dintre măsurile fiscal-bugetare intrate în vigoare prin care statul vrea să colecteze mai mulți bani la buget.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită | AUDIO