Confidenţialitate

Premierul României, despre declarațiile controversate ale ministrului Apărării în privința situației din Ucraina: „Va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect” | AUDIO

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, așteptat de premier la o discuție după un val de critici provocate de unele declarații controversate privind situația din Ucraina. Vasile Dîncu a fost criticat atât de șeful statului, cât și de liderul PSD și de șeful guvernului. Acum, premierul Nicolae Ciucă spune că va „tranșa” problema după ce ministrul Vasile Dîncu va reveni în țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Guvernului așteaptă ca Vasile Dîncu să revină de la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO ca să „tranșeze” problema. Valul de critici a fost declanșat de declarația recentă a ministrului, care spunea că, în privința războiului din Ucraina „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii (…)”.

Premierul României: „Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”

„Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a spus Nicolae Ciucă.

O demisie a ministrului Apărării este considerată ca iminentă, apreciază surse politice. Dacă ideea remanierii era respinsă acum câteva săptămâni de liderul PSD, acum, Marcel Ciolacu îl critică în presă pe colegul său, Vasile Dîncu.

Marcel Ciolacu la „Evenimentul Zilei”, despre declarațiile ministrului Apărării

„Ești ministru al Apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat. Părerea mea este că nu mai ai crezuri. Să ai păreri personale și crezuri, cred că este depășit momentul și nu e cazul să avem păreri personale”, a spus Marcel Ciolacu.

Să amintim și ieșirea președintelui Klaus Iohannis – cu trimitere la afirmațiile lui Vasile Dîncu.

Klaus Iohannis, despre declarațiile lui Vasile Dîncu

„Doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a spus Klaus Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Germania și aliații NATO, printre care și România, vor să achiziționeze în comun sisteme de apărare aeriană. „Ne asumăm responsabilitatea comună pentru securitatea în Europa”