Confidenţialitate

Primarul Nicuşor Dan, despre greva de la STB: Tot mai mulţi şoferi şi vatmani înţeleg că această “aventură” trebuie să se sfârşească

Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, susține că cel puţin 40% dintre autobuzele şi tramvaiele STB vor fi, marţi dimineaţă, pe traseu.

“Dacă în seara asta avem cam 40% din autobuze şi tramvaie, o să avem mâine dimineaţă cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu. Eu mi-aş dori ca mâine dimineaţă această grevă să se încheie şi să avem o activitate normală de transport public”, a spus edilul la Digi 24.

Potrivit lui, tot mai mulţi şoferi şi vatmani înţeleg că această “aventură” trebuie să se sfârşească.

“Eu sper să existe decizia raţională în urma discuţiei care are loc în seara asta, astfel încât greva să se oprească începând cu mâine şi toate discuţiile care sunt absolut legitime, de natură sindicală, să se poarte într-un cadru civilizat, fără ca bucureştenii să aibă de suferit”, a adăugat edilul.

“În contractul colectiv de muncă, cel care guvernează relaţia dintre conducerea STB şi sindicat, este un articol special care spune că nici sindicatul nu poate să ceară demiterea directorului companiei, nici conducerea companiei nu poate să ceară demiterea directorului sindical. Deci ăsta este unul dintre faptele absurde ale acestei greve ilegale, faptul că motivul pentru care ea a fost declanşată nu a fost o serie de chestiuni legitime, care să ţină fie de salarizare, fie de condiţiile de muncă, ci a fost axat pe această chestiune absolut personală a schimbării directorului companiei”, a mai spus Nicușor Dan.

Prefectura Capitalei a anunțat, într-un comunicat, că forţele de ordine vor interveni ferm împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB) care intenţionează să reia lucrul.

În cadrul unei întâlniri de lucru pe tema grevei de la STB, Prefectura Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti au stabilit un plan comun.

De asemenea, s-a decis menţinerea dispozitivelor de Jandarmerie şi Poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii şi siguranţei publice, alături de menţinerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor în zona staţiilor de metrou, atât la interior, cât şi la exterior, asigurarea echipajelor de Poliţie Rutieră şi Poliţie Locală în principalele intersecţii, pentru fluidizarea traficului rutier şi asigurarea de către STB a informării populaţiei în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicaţiei info Transport Bucureşti.

Referitor la circulaţia trenurilor de metrou, Metrorex a transmis Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti disponibilitatea de a pune la dispoziţie flota de trenuri în funcţie de traficul de călători, cu luarea în considerare a orarului de decalare a programului de lucru prevăzut de dispoziţiile privind starea de alertă, precizează sursa citată.

“În urma solicitării IPMB, ca urmare a recomandării Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu aprobarea Ministerului Educaţiei, a transmis unităţilor de învăţământ din Capitală recomandarea de a motiva absenţele elevilor care, din cauza grevei STB, nu au putut participa la cursuri în zilele de 20 şi 21 ianuarie 2022. De asemenea, s-a recomandat conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar identificarea de soluţii astfel încât, în cazul prelungirii grevei, elevii care nu pot ajunge la cursuri să desfăşoare activitatea didactică online”, adaugă comunicatul.

Totodată, Prefectura Capitalei a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti continuarea verificărilor privind modul în care angajatorii din sistemul privat şi instituţiile publice din Capitală respectă prevederile referitoare la obligaţia acestora de a organiza munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, precum şi programul de lucru decalat potrivit prevederilor HG nr. 34/2022.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au cerut, luni, unităților de învățământ din Capitală să motiveze absențele elevilor din zilele de joi și vineri, pe fondul grevei șoferilor STB.

Cele două instituții „recomandă conducerilor unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul București motivarea absențelor elevilor care, în contextul grevei angajaților Societății de Transport București din zilele de 20 și 21 ianuarie 2022, nu au putut participa la cursuri”.

Ministerul mai cere unităților școlare să găsească și alte soluții pentru ca elevii să poată ajunge la cursuri, în condițiile în care șoferii societății de transport public în comun nu au renunțat la grevă.

„Se recomandă conducerilor unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul București identificarea de soluții astfel încât, în cazul prelungirii grevei angajaților Societății de Transport București, elevii care nu pot ajunge în unitățile de învățământ să desfășoare activitatea didactică online”, transmit Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Totodată, Ministerul Educației face un apel către Primăria Capitalei „de a găsi resurse pentru a asigura, în mod responsabil, dreptul la educație al elevilor, având în vedere pierderile educaționale suferite deja, în contextul crizei sanitare”.
Citește și:

FOTO: Inquam/ George Calin