Confidenţialitate

Premierul Mihai Tudose se întâlnește miercuri cu organizațiile civice

Întâlnirea dintre Mihai Tudose și delegații celor 43 de organizații civice care au cerut o discuție privind legile Justiției și modificările la codurile penale va avea loc mâine, la ora 11, la Palatul Victoria.

De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a șapte delegați din partea organizațiilor civice.

”În desemnarea celor 7 delegați, organizațiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativități cât mai mari a grupurilor semnatare”, se arată într-un comunicat remis Europa FM.

La întâlnirea de miercuri vor participa următorii reprezentanți ai organizațiilor civice:

Alexandru Socol – Corupția Ucide;

Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu

Laurențiu Ștefănescu – Inițiativa Timișoara

Marius Deaconu – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Mihai Polițeanu – Inițiativa România

Mihai Tudorică – REZISTENȚA

Radu Dumitriu – delegat al organizațiilor din Diaspora

Organizațiile civice #Rezist au solicitat o întâlnire cu Mihai Tudose

43 de organizaţii civice i-au adresat sâmbătă o scrisoare deschisă premierului Tudose în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru consolidarea democraţiei.

Cele 43 de organizaţii civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii ordonanţei de urgenţă nr. 13 şi, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, vă solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie 2017, la discreţia dumneavoastră.

Dorim să purtăm o discuţie instituţională, aşezată, calmă şi raţională, fără stridenţele inerente poziţionărilor politice sau civice din acest ultim an.

Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice şi statul de drept, libertatea şi bunăstarea concetăţenilor noştri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluţie“, se precizează în scrisoarea deschisă.

Organizaţiile semnatare susţin că au existat deficienţe majore ale dialogului şi consultării dintre legiuitor şi societate în ansamblu în privinţa adoptării legilor justiţiei şi în discuţiile privind modificarea Codurilor Penale.

Ordonanță de urgență?

Potrivit lui Mihai Polițeanu, președinte al Inițiativei România, premierul Mihai Tudose poate să amâne intrarea în vigoare a celor trei legi ale justiției printr-o ordonanță de urgență.

Plecăm de la premisa că este imposibil să nu mai existe și actori raționali în PSD“, a spus Mihai Polițeanu la Europa FM.

“Avînd în vedere scrisoarea primită de la Consiliul Europei prin care se cere sesizarea Comisiei de la Veneția (asupra legilor justiției, n.r.), ne-am gîndit că persoana care poate interveni ar putea fi chiar prim-ministrul Guvernului României (…). Credem că anul acesta se poate începe cel puțin un dialog cu Guvernul României“, a adăugat acesta într-un interviu pentru Europa FM.

Răspunsul premierului a venit la câteva ore distanță

Premierul Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă seară, că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizaţii civice active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi Codurilor Penale.