Mihai Tudose acceptă întîlnirea cu asociațiile implicate în protestele #Rezist

Premierul Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă seară, că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizaţii civice active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi Codurilor Penale.

Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog.

În acest sens, vă propun data de 27 decembrie.

Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!„, a scris premierul într-un comentariu publicat pe pagina de Facebook a comunităţii online Corupţia ucide.

Protestatarii strînși sîmbătă în București, în fața Palatului Parlamentului, sunt de părere că premierul Tudose poate influența în bine mersul evenimentelor recente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

43 de organizaţii civice i-au adresat sâmbătă o scrisoare deschisă premierului Tudose în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru consolidarea democraţiei.

Cele 43 de organizaţii civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii ordonanţei de urgenţă nr. 13 şi, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, vă solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie 2017, la discreţia dumneavoastră.

Dorim să purtăm o discuţie instituţională, aşezată, calmă şi raţională, fără stridenţele inerente poziţionărilor politice sau civice din acest ultim an.

Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice şi statul de drept, libertatea şi bunăstarea concetăţenilor noştri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluţie„, se precizează în scrisoarea deschisă.

Organizaţiile semnatare susţin că au existat deficienţe majore ale dialogului şi consultării dintre legiuitor şi societate în ansamblu în privinţa adoptării legilor justiţiei şi în discuţiile privind modificarea Codurilor Penale.

Ordonanță de urgență?

Potrivit lui Mihai Polițeanu, președinte al Inițiativei România, premierul Mihai Tudose poate să amîne intrarea în vigoare a celor trei legi ale justiției printr-o ordonanță de urgență.

Plecăm de la premisa că este imposibil să nu mai existe și actori raționali în PSD“, a spus Mihai Polițeanu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avînd în vedere scrisoarea primită de la Consiliul Europei prin care se cere sesizarea Comisiei de la Veneția(asupra legilor justiției, n.r.), ne-am gîndit că persoana care poate interveni ar putea fi chiar prim-ministrul Guvernului României (…). Credem că anul acesta se poate începe cel puțin un dialog cu Guvernul României“, a adăugat domnul Polițeanu.

De aceeași părere este Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

De altfel, ANOSR a anunțat de curînd că se alătură protestelor de stradă față de modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

Într-un comunicat al organizației se spune că “orice formă de protest va contribui la vocea comună pentru un viitor mai bun și un sistem judiciar echitabil“.

Totuși, nu este tîrzie această solidarizare, de vreme ce manifestațiile de stradă cu participare semnificativă din 2017 par să fi încetat?

Marius Deaconu, președintele ANOSR, e de părere că nu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS