Confidenţialitate

Premierul Ludovic Orban a verificat stadiul lucrărilor pentru Euro 2020

Mai sunt aproximativ 6 luni  până ce Capitala va găzdui cele patru meciuri de fotbal din cadrul Campionatului European.

Premierul Ludovic Orban a mers luni dimineaţă pe Stadionul Ghencea pentru a vedea stadiul lucrărilor, iar reprezentantul constructorului, Cristian Erbaşu,  a promis că cel puţin 95 la sută din lucrări vor fi terminate până în iunie 2020.

“La sfârşitul lunii mai a anului viitor suprafaţa de joc va fi gata. Deci terenul va fi pregătit pentru antrenamente la 1 iunie. Toate facilităţile, hotelul, absolut tot, vor fi gata peste încă trei luni. Noi vom avea recepţia după două luni de la finalul Campionatului European. În momentul de faţă Stadionul Steaua este finalizat în proporţie de 65%, la finalul anului va fi la 75-80%, iar la sfârşitul lunii mai 2020 vom fi la 95%. Dar 95% înseamnă pregătit pentru antrenamentele echipelor care vin pentru EURO 2020. Iar restul de 5% vor fi gata în două luni. Costurile nu au crescut, acelea erau actualizări prevăzute chiar în contractul de bază. Din start s-a ştiut că e un preţ de bază la nivelul studiului de fezabilitate de acum trei ani. Şi era o clauză de actualizare. Şi mai e şi o componentă de spaţii suplimentare solicitată de cerinţele UEFA şi ale beneficiarului, astfel încât suprafaţa stadionului s-a mărit cu 10.000 de metri pătraţi”, a spus Erbaşu în prezenţa premierului.

Pe de altă parte, lucrările la calea ferata Gara de Nord –Aeroportul Henri Coandă ar putea să nu fie gata.  Totul depinde de decizia Curţii de Apel Bucureşti care trebuie să decisă dacă statul are voie să exproprieze mai multe terenuri private aflate în calea liniei ferate şi care aparţin mai multor oameni de afaceri. Aceştia, printre care şi Ion Ţiriac,  au contestat hotărârea de guvern de expropriere.

“Acuma constructorul nu se poate plînge, că are front de lucru, cu excepția acelei suprafațe care este disputată și asupra căreia instanța va trebui să se pronunțe. Oricum, nu pot să-mi imaginez o decizie care să nu permită efectuarea lucrărilor “, a spus Ludovic Orban.

Pe şantier a fost astăzi şi Gică Popescu, coordonator al proiectului de organizare în România a meciurilor de fotbal din cadrul Euro 2020. El a explicat că autorităţile ar trebui să termine măcar stadionul din Ghencea.

“Dacă se va termina calea ferată o vom introduce ulterior în planul de mobilitate, dar, așa cum a fost validat acest plan, nu este calea ferată. Stadioanele va fi foarte bine să le terminăm, cel puțin stadionul Ghencea, pentru că l-am introdus în bazele de antrenament pentru Euro 2020 în acest an. Dacă și stadionul Arcul de Triumf va fi gata, îl vom introduce și pe acela”, a spus fostul internațional.