Confidenţialitate

Premierul Dacian Cioloș la Interviurile Europa FM

Premierul Dacian Cioloș a declarat la Interviurile Europa FM că va face tot posibilul astfel încât bugetul pe 2017 să nu aibă un deficit mai mare de 3%, având în vedere angajamentul asumat cu Bruxelles-ul.

Șeful Guvernului a precizat că Ministerul de Finanțe a început să lucreze la bugetul pe 2017. Este mai mult o analiză, având în vedere că, potrivit legii, în an electoral bugetul este adoptat de noul Guvern.

”Dat fiind că instalarea noului Guvern se va face târziu în acest an sau la începutul anului viitor, cred că este responsabil să pregătim această analiză care să stea la baza adoptării bugetului cu atât mai mult cu cât sunt destul de multe cheltuieli fixe, care nu prea pot fi modificate decât dacă se modifică legi, cheltuieli cu salariile, cu asistența socială, cheltuieli pe anumite programe de sănătate. Sunt mai multe cheltuieli care merg undeva la 60…70% din buget, bazate pe legile în vigoare. Nu vorbesc de legi electorale, votate acum pe ultima sută de metri în Parlament. Vorbesc de legi care sunt deja adoptate și care se aplică”, a declarat Dacian Cioloș.

Despre deficit, premierul a declarat că ”obiectivul este să nu mergem cu deficitul dincolo de 3%. Chiar și 3% e mult atunci când ai o creștere economică de 4%. Noi nu vom lăsa o proiecție bugetară care să meargă cu un deficit de peste 3%. Subliniez nu luăm în considerare decizii ale Parlamentului care nu sunt în vigoare.”

Bugetul Minsterului Apărării

Premierul Dacian Cioloș a precizat că Ministerul Apărării va avea anul viitor un buget de 2% din PIB, având în vedere că, în 2015, partidele politice s-au angajat ca din 2017 Apărarea va primi cel puțin 2% din PIB.

”Existând o decizie politică aici și cred că e important și pentru semnalul pe care îl dăm în exterior, vom face efortul ca bugetul pentru Apărare să însemne 2% din PIB. Vreau să subliniez că o parte din acești bani se duc pe un program de înzestrare a Armatei, pentru a face față cerințelor NATO, atât pentru apărare și descurajare la noi acasă, dar și pentru a putea interveni în diferite teatre de operații” a spus Cioloș.

”O parte din acești bani vor însemna investiții care se vor derula în România. Căutăm parteneriate care ne pot ajuta la înzestrare, cu dotări de ultimă oră. Aceasta tehnologie să fie folosită pentru construcții aici în România. E într-o fază avansată un parteneriat cu Rheinmetall cu o companie din Româna care va construi în România un transportor blindat”, a precizat Cioloș.

Acest parteneriat va folosi resurse din România, va crea locuri de muncă la noi în țară și va folosi tehnologia Rheinmetall, a mai declarat șeful Guvernului.