Confidenţialitate

Premieră la INSEMEX Petroșani: A fost adus un container în care vor fi dezamorsate proiectile din timpul războiului | AUDIO

În premieră națională, la Institutul de cercetare INSEMEX  de la Petroșani a fost adus un container în care vor fi dezamorsate proiectilele ce se găsesc mereu prin țară și care provin din război. Periodic, tone de muniții neexplodate, cu precădere din cel de Al Doilea Război Mondial, trebuie distruse, iar acest container este o soluție pentru distrugerea muniției deoarece va fi dus in locurile unde trebuie dezamorsată.

Containerul adus la INSEMEX, în poligonul de încercare, este supus unor proceduri, pentru a i se stabili rezistența și, mai apoi, va merge în locurile în care trebuie dezamorsată muniția.

Primele încercări au avut loc, iar efectele imediate au fost studiate de specialiștii de la Insemex cu toate dispozitivele necesare, așa încât să se știe exact cum se comportă la diverse încărcături.

Robert Lazar șeful departamentului securitate explozivi si articole pirotehnice spune ca primul experiment, care face parte dintr un proiect de punere la punct a containerului pirotehnic folosit la asanarea zonelor in care se găsește muniție de război, este derulat in colaborare cu ISU si a constat in detonarea unui kilogram si trei sute de grame de trotil. Experimentul a fost un succes.
Potrivit locotenentului colonel al ISU, Ștefan Usurelu, containerul este o premiera in Romania si va fi extrem de util dat fiind faptul ca, la nivel national, anual sunt in medie 2000 de intervenții in cazuri de asanare a muniției neexplodate.
Specialiștii de la INSEMEX Petroșani au făcut zeci de experimente pe acest continer în poligonul din Valea Jiului și, de fiecaare dată, în funcție de cantitatea de exploziv și efectele acestuia, au mai ajustat anumiți parametri pentru container.

Totul pe tru ca experții sa știe exact cum se comportă conatinerul, în funcție de subtsanța pe care urmează să o detoneze, așa încât personalul care face acest procedeu să fie absolut în siguranță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marius Mitrache