Confidenţialitate

Premieră în chirurgia pediatrică de la Spitalul Județean Bacău: Un copil de 12 ani cu malformație renală a putut fi operat | AUDIO

Intervenție chirurgicală pediatrică în premieră în regiunea Moldovei a fost făcută la Spitalul Județean Bacău. Este vorba despre o intervenție minim invazivă realizată cu un laser ultraperformant, care a permis ca un copil de 12 ani cu o malformație renală să poată fi operat. Potrivit medicului care l-a operat pe băiat, intervențiile de acest gen sunt încă rare în țara noastră, iar până acum s-au făcut doar la spitalele Budimex și Grigore Alexandrescu din Capitală.

Un aparat laser și un ureteroscop digital, ambele de ultimă generație, au intrat în dotarea Spitalului Județean Bacău în urma unei donații.

Cele două aparate au permis ca un băiat de 12 ani să fie operat fără riscuri și într-un mod minim invaziv chiar la Bacău. El suferea de o malformație renală. Era în stare foarte gravă când a ajuns la spital, spune mama băiatului:

„Nu mai putea să ia medicamente ca să oprim simptomele astea și atunci am ajuns la spital. Am ajuns la domnul doctor aici la Bacău și ne-a spus că are un aparat nou care ne poate ajuta într-un mod mult mai ușor – adică nu o să mai aibă răni, nu o să mai aibă intervenții din exterior”, a pocestit mama băiatului.

Potrivit medicului Mihai Galinescu, specialist în chirugie pediatrică, cel care l-a operat pe băiat, acest tip de intervenție e foarte rar și s-a făcut până acum doar în spitalele Budimex și Grigore Alexandrescu din București.

Băiatul trebuia operat urgent, pentru că riscurile în cazul acestei afecțiuni sunt foarte mari.

„Exact ca la o conductă care e înfundată, ceea ce dă dureri, posibilitatea de infecție, afectare renală pe termen lung cu distrugerea rinichiului. Poate să ajungă până la insuficiență renală, dializă, transplant renal”, a explicat medicul Mihai Galinescu, specialist în chirurgie pediatrică.

Recuperarea pacientului merge foarte bine, iar băiatul nu va mai avea probleme.

Sursa foto: Unsplash / Piron Guillaume

Citește și: Brașov: Piața Sfatului va fi reamenajată în urma unui concurs jurizat de arhitecți internaționali | AUDIO

Autor: Claudia Toader

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.