Confidenţialitate

Premier penal, ca poporul? – VIDEO

itunes-avocatul-diavolului

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Săptămâna aceasta, o declarație despre viitor a președintelui Iohannis a tulburat teribil prezentul. “Nu voi desemna (ca premier, după alegeri – n.m.) o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate”, a spus președintele, care a întărit apoi anunțul cu încă o frază-cheie: “indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”.

Și tocmai această subliniere a iscat discuțiile – dar dacă propunerea de premier penal vine, de fapt, chiar de la popor? Dacă poporul, în bună cunoștință de cauză, decide să voteze în majoritate un partid condus de un penal, un partid din care face parte un fost prim-ministru care suferă de nesfârșite probleme cu legea, dar care este, în același timp, și cea mai populară figură politică a momentului?

Ce te faci atunci? Mai poate președintele să ignore voința poporului, dacă poporul așa vrea, un penal la Palatul Victoria?

Declarația președintelui Klaus Iohannis a provocat replici iritate, ce surpriză, tocmai din partea partidului cu cele mai mari șanse să câștige alegerile la urne, dar și cu cele mai mari să le piardă, apoi, în urma negocierilor politice de la Palatul Cotroceni.

Oțărât, Liviu Dragnea, președintele PSD, a răbufnit: “Romanii vor vorbi pe 11 decembrie, pana atunci presedintele sa taca. Sa vorbeasca numai dupa ce hoatrasc romanii cine sa conduca Romania. Vad ca a tacut inteligent pana acum, putea sa continue.”

Victor Ponta a intervenit și el: “Eu l-am mai auzit pe Băsescu spunând chestia asta – a spus dl. Ponta. Cam de o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru şi m-a desemnat cred că de trei ori. Câţi bani am dat pe ce zicea Băsescu, tot atâţia bani dau şi pe Iohannis.”

La rândul său, și președintele Senatului și al partidului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a dat o replică președintelui României:  “În Constituție nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă președintele. Așadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicție. Nu cred că președintele poate să legifereze în plus față de lege și mai ales față de Constituție”.

Să ne reamintim: dl. Dragnea este deja condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru infracțiuni ce pot fi descrise, în mare, drept fraudă electorală. Dl. Dragnea mai este judecat într-un alt dosar, în care e acuzat că a manevrat pentru ca niște angajați ai partidului să fie salariați de la bugetul de stat.

Dl. Ponta este urmărit penal într-o serie de dosare de evaziune fiscală și trafic de influență, afaceri în care a mai fost implicat și senatorul Dan Șova, dacă vi-l mai amintiți. Mai este urmărit penal și într-un alt dosar, de trafic de influență, împreună cu prietenul său Sebastian Ghiță. De asemenea, dl. Ponta, care și-a pierdut titlul de doctor în urma constatării plagiatului său, a contestat în Justiție această decizie. Dacă pierde, sunt șanse să fie exclus din barou, unde a intrat fără examen tocmai datorită titlului de doctor obținut fraudulos.

În fine, dl. Tăriceanu are, și dumnealui, diverse probleme cu legea. E judecat pentru mărturie mincinoasă într-un caz de retrocedări păguboase cu prejudicii de 145 de milioane de euro și mai face vizite la DNA, din când în când, în calitate de martor în cel puțin o altă anchetă.

Ca atare, cei mai proeminenți 3 critici ai dlui Iohannis sunt 3 politicieni penali – în sensul că sunt urmăriți de Justiție.

PSD, condus de un condamnat la închisoare și cu doi foști președinți ai partidului fie trecuți deja prin închisoare – Adrian Năstase – fie cu mari probleme cu legea – Victor Ponta – e partidul cu cele mai mari șanse în alegeri. Sondajele îl plasează constant peste 40% în opțiunile de vot. Oamenii știu cine conduce și cine a condus PSD, dar nu li se pare un motiv să nu-l voteze, ba chiar dimpotrivă.

ALDE, la rândul său, partidul dlui Tăriceanu, absoarbe cu grăbire în ultima vreme parlamentari și politicieni căutați de Justiție, dar nici asta nu pare să influențeze negativ intenția de vot: ALDE ar putea fi, în cele din urmă, singurul partid nou apărut după 2012 care să și depășească pragul electoral.

Are sau nu are Klaus Iohannis dreptul să refuze o propunere de premier condamnat, sau cercetat penal, dacă această propunere vine din partea unei coaliții de partide roase de corupție, dar votate în cunoștință de cauză de o majoritate de români?