Confidenţialitate

Portugalia: Șefii de companii nu au voie să le trimită angajaților mesaje sau e-mailuri în afara orelor de lucru

Portugalia le-a interzis șefilor din companii să le trimită angajaților mesaje pe telefon sau e-mailuri în afara programului de lucru. Noua măsură face parte din pachetul de legi privind dreptul la odihnă.

În Portugalia, companiile cu mai mult de 10 angajați riscă să fie amendate dacă îi contactează pe angajați în afara programului de lucru. Măsura introdusă de autoritățile portugheze urmărește să îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și viața privată.

Potrivit BBC, există, de asemenea, noi reguli pentru a le permite angajaților să lucreze de acasă, fără aprobarea prelabilă a angajatorilor, dacă au copii, iar aceștia nu au împlinit încă 8 ani.

Companiile ar putea prelua o parte din plata facturilor la energie electrică și internet pentru angajații carel ucrează acasă. Pachetul de legi conține și măsuri pentru a preveni eventuale efecte negative ale muncii de la distanță și în acest sens, firmele vor organiza regulat, întâlniri față în față. Unele măsuri incluse în acest pachet legislativ nu au fost încă aprobate de Parlamentul din Portugalia, cum ar fi de exemplu dreptul la deconectare, care le permite salariaților să își închidă telefonul și alte dispozitive de lucru în timpul liber.