Confidenţialitate

Poluarea din aer, factor cancerigen

Organizația Mondială a Sănătății a introdus, de curând, poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni. Au fost adunate suficiente dovezi pentru a susține că expunerea la poluarea din aer cauzează cancer pulmonar, precum și faptul că reprezintă un factor de risc important pentru cancerul vezicii urinare.

Persoanele cele mai expuse la aerul poluat sunt cele mai vulnerabile.

Aerul pe care îl respirăm este contaminat cu un amestec de substanţe care cauzează cancer, a declarat un specialist al organizației.

Cele mai recente date arată faptul că, în 2010, 223.000 de persoane au decedat din cauza unui cancer pulmonar asociat cu poluarea atmosferică.

Poluarea atmosferică de origine umană, cauzată de microparticule, ozon, dioxid de azot şi metale grele, provine în special din industrie, activităţi precum încălzire şi transport şi mai ales din arderea carburanţilor fosili, contribuind la declanşarea cancerului.

Pe lângă riscul de cancer, efectele pe care poluarea atmosferică le are asupra stării de sănătate sunt multiple.

Microparticulele din atmosferă sunt considerate de către Agenţia europeană pentru mediu ‘agentul poluant atmosferic cel mai nociv pentru sănătatea umană din Europa’.

Aceste mici particule, pătrund în ramificaţiile aparatului respirator, dar şi în sânge. În plus, ele pot să conţină și metale toxice.

În afară de cancer, expunerea prelungită la microparticule poate să genereze astm, alergii, maladii respiratorii şi boli cardiovasculare.