POLONIA: Modificarea legilor justiţiei scandalizează opoziţia

Mai mulţi parlamentari ai formațiunii conservatoare care guvernează Polonia au propus, miercuri, un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiţi judecătorii Curţii Supreme de la Varșova, cu excepţia celor desemnaţi de ministrul Justiţiei.

Iniţiativa formațiunii Dreptate şi Justiţie a stârnit proteste ale opoziţiei.

Răspunzând criticilor legate de noul proiect de lege privind Curtea Supremă, PiS a apreciat că are mandatul democratic de a face sistemul judiciar mai eficient şi a susţinut că în mai multe ţări ale Uniunii Europene, inclusiv în Germania, puterile executivă şi legislativă au un cuvânt important de spus în numirea judecătorilor.

Șefa Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, a descris ziua drept ‘miercurea neagră’.

La rândul său Lech Walesa, eroul mişcării Solidaritatea din anii ’80, a descris această iniţiativă legislativă drept ‘foarte periculoasă, foarte stupidă’.

În ciuda apelurilor lansate de unii judecători şi activişti, opoziţia nu a reuşit până în prezent să coaguleze un protest public de anvergură împotriva măsurilor adoptate de guvernul conservator, fapt care, conform Reuters, reflectă nemulţumirea opiniei publice faţă de un sistem judiciar în care chiar şi soluţionarea dosarelor simple poate dura până la zece ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS