Poliţia va avea o structură care să se ocupe special de persoanele dispărute

Prevederea este cuprinsă în proiectul Legii privind căutarea persoanelor dispărute, proiect care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne.

Structura se va numi Unitatea centrală pentru persoane dispărute. Ea va gestiona întreaga activitate pentru soluţionarea unui caz.

Birouri specializate vor fi şi la nivelul fiecărui judeţ. Se va crea – potrivit proiectului – un sistem de protecţie adaptat nevoilor persoanei dispărute şi familiei acesteia, însă nu se menţionează cum va funcţiona acest sistem.

Cazurile de dispariţie vor fi tratate cu prioritate – stabileşte legea – care spune că primele 48 de ore de la sesizarea dispariţiei sunt de importanţă crucială şi că în acest interval trebuie folosite intensiv toate resursele.

De-asemenea, se stabileşte că sesizarea unei dispariţii nu va fi niciodată refuzată pe motiv că persoana care o depune nu ştie sau nu oferă toate datele necesare pentru găsirea persoanei dispărute.

Autorităţile merg pe ideea că sprijinul oferit de populaţie în găsirea persoanei dispărute este, de foarte multe ori, determinant. De aceea, noua lege vorbeşte despre publicitatea cazurilor prin orice mijloace.

Legea mai menţionează că Mecanismul ”Alertă dispariţie copil”, se va declanşa doar atunci când există indicii că minorul dispărut se află în de pericol.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS