Confidenţialitate

Poliomielita poate fi prevenită prin vaccinare

Este bine să cunoaștem cauza și simptomele unor boli rare pentru a înțelege de ce este nevoie să ne protejăm împotriva lor.

Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă care provoacă paralizii, probleme serioase de respirație și chiar decesul. La fel ca în cazul multor boli infecțioase, persoanele predispuse la infecția cu virusul polio sunt cele mai vulnerabile din populație: copiii, femeile gravide și toți cei cu un sistem imunitar slăbit.

Toți cei care nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei pot face această boală.

Virusul se transmite pe cale digestivă, prin apa sau alimentele contaminate sau pe cale respiratorie. În urma infecției cu virusul polio, 95% dintre cazuri rămân asimptomatice, pe când aproximativ 5% dezvoltă simptome.

Există două forme de poliomielită – una mai ușoară, cu simptome asemănătoare unei gripe care durează de la câteva zile până la săptămâni, și o formă gravă, paralitică, ce evoluează cu dureri intense și spasme musculare și paralizii.

Nu există tratament pentru poliomielită odată ce o persoană se infectează. Tratamentul este doar simptomatic și ajută la prevenirea complicațiilor.

Deși poliomielita este eradicată în multe țări, de curând au fost depistate noi cazuri în Europa, în apropierea României. Fiind o boală care afectează mai ales copiii cu vârsta sub 5 ani, singura și cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea.

FOTO: Shutterstock