Confidenţialitate

PNL, PSD și UDMR încep negocierile pentru programul de guvernare

După discuțiile de principiu avute marți într-o întâlnire de 3 ore și jumătate, PNL, PSD și UDMR încep, miercuri, tratativele aplicate, pe domenii cheie, în încercarea de formare a guvernului. Numărul ministerelor ar putea crește la 20, pentru ca toate cele 3 formațiuni să fie mulțumite de reprezentarea în cabinet.

Social-democrații pun condiții ferme și vor ca programul comun de guvernare să conţină măsuri pe termen scurt și mediu, care să asigure încălzirea populației şi depăşirea iernii. Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, rectificarea bugetară este o “prioritate”.

Eliminarea cotei unice de impozitare se află, de asemenea, în dezbatere. Social-democrații vor, de asemenea, ca marile averi să fie taxate mai mult.

Solicitate insistent de PSD, eventuale majorări de salarii, pensii și alocații pentru copii nu pot depăși posibilitățile bugetare actuale, au răspuns liberalii.

Potrivit acestora din urmă, România trebuie să continue reformele asumate în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare, care nu poate suferi modificări “o perioadă foarte lungă de timp”.

Liderul PNL, Florin Cîțu insistă că nu vor fi majorate taxele “în perioada următoare”.

Cel mai probabil, spun surse politice, noul guvern de coaliție va cere votul de învestitură în Parlament la finalul săptămânii viitoare. Este vehiculat un sistem de rocadă la fotoliul de premier, iar social-democrații vor să aibă întâietate.

Uniunea Salvați România anunţă că nu va da votul niciunui guvern “capturat de pesedism” și va continua să lupte, din opoziție, pentru depolitizarea instituțiilor publice. Președintele USR, Dacian Cioloş, consideră că s-a ajuns în actuala situaţie politică din cauza “slăbiciunii” liderilor PNL, cu “îngăduiniţa” șefului statului.

Pe picior de plecare sau excludere din PNL, Ludovic Orban denunță o “cârdăşie inexplicabilă” între președintele Klaus Iohannis și PSD, care lasă alegătorii PNL fără reprezentare politică.

Întrebată cum va putea fi colegă de alianță cu social-democratul Sorin Grindeanu, pe care până acum îl critica dur, liberala Raluca Turcan a răspuns: “nu pot decât să strâng din dinţi şi să merg mai departe!”, chipurile în interesul electoratului.

FOTO: Inquam