Confidenţialitate

Primele negocieri PNL-PSD-UDMR: Social-democrații cer majorarea numărului de ministere la 20, dintre care jumătate la PSD | AUDIO

PNL, PSD și UDMR au avut, marți, prima rundă oficială de negocieri pentru formarea unui guvern comun. Discuțiile care urmează se anunță a fi unele dure, social-democrații ridicând deja o serie de pretenții precum eliminarea cotei unice de impozitare. Mai bine de trei ore și jumătate au discutat liberalii, social-democrații și maghiarii despre împărțirea puterii în viitorul guvern pe care îl vor forma împreună.

Cele mai mari pretenții le ridică PSD, partid care cere majorarea la 20 a numărului de ministere, dintre care jumătate pentru reprezentanții social-democrați. O altă intenție a PSD este eliminarea cotei unice de impozitare, introdusă în România în 2005.

„Despre cota unică și înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să-l discutăm la anul pentru formarea bugetului. Este categoric că trebuie să revenim la impozitarea marilor averi”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus la rândul său că partidul pe care îl conduce nu va fi de acord cu majorarea taxelor, dar nu a respins explicit posibilitatea eliminării cotei unice.

„Lasând la o parte cotă unică sau alt tip de impozitare nu vom crește taxele. Am spus foarte clar că noi nu vrem să creștem taxele”, a spus Florin Cîțu.

În schimb, președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat optimist că săptămâna viitoare noii parteneri de coaliție se vor putea prezenta în parlament pentru a cere votul de învestitură pentru guvern. El a spus că încă nu se știe care dintre partide va da premierul.

„O coaliție formată din trei partide înseamnă și vicepremier. Venim în Parlament pe 17-18”, a spus Kelemen Hunor.

În tot acest timp, cei de la USR par resemnați cu noul rol de partid de opoziție. Liderul formațiunii, Dacian Cioloș, a precizat că nu există altă soluție pentru formațiunea sa decât rezistența în fața marelui partid penelisto-pesedist pe care se formează astăzi.

„O să ne opunem abuzurilor acestei alianțe toxice de orice fel. Ne vom asigura că reformele din PNRR nu vor fi oprite”, a spus Dacian Cioloș.

Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR vor continua și zilele următoare.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Inquam / George Călin / Facebook: Marcel Ciolacu

Citește și: Dacian Cioloș: USR nu va vota un guvern capturat de pesedism. S-a ajuns aici cu îngăduința lui Klaus Iohannis | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.