Confidenţialitate

Platforma pentru Drepturi și Libertăți cere refuzarea solicitării de a-l extrăda pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya

”România trebuie să respecte legislația internațională pe care și-a asumat-o prin ratificarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Convenției ONU privind Drepturile Refugiaților și, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu-l extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Principiul din legislația internațională care trebuie să fundamenteze poziția României este cel al nereturnării (non-refoulment) așa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenției de la Geneva. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viața sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internațional.

Extrădarea ca formă a cooperării penale internaționale implică o limită care ține de respectarea unor garanții fundamentale în ceea ce privește drepturile fundamentale ale persoanei extrădate”, se arată într-un comunicat transmis de”Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți” postului Europa FM.

”Condamnarea unui jurnalist pentru că a îndrăznit să critice o putere totalitară, care conduce un stat în care se practică tortura și unde nu mai există instanțe independente, nu îndeplinește condițiile care să permită extrădarea din România, un stat membru al Uniunii Europene și care are principiile statului de drept stipulate clar în Constituție.

Autoritățile române trebuie să aleagă în acest moment între acordarea protecției internaționale și trimiterea lui Kamil Demirkaya la cheremul unui regim care își condamnă criticii la închisoare pe viață.

Republica Moldova și Kosovo i-au extrădat pe opozanții lui Recep Tayyip Erdogan. În cazul celor 7 profesori de la Liceul Turc din Chișinău, nu se mai știe nimic despre ei, după ce au fost îndepărtați forțat din Republica Moldova, pe 6 septembrie 2018, fără îndeplinirea procedurilor minimale. Vrem ca România să facă la fel?”, se arată în același comunicat.

„În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist.

Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a declarat, miercuri, Kamil Demirkaya la postul de televiziune Digi24.

FOTO: platformarespect.ro