Plante medicinale: Cimbrul

Cimbrul este una dintre cele mai frecvent utilizate plante aromatice, din cele mai vechi timpuri, atât în gastronomie, cât si în fitoterapie. Utilizările sale medicinale sunt numeroase, sub diverse forme (infuzie, tinctură, pulbere, ulei esențial), are o aromă deosebită și este foarte apreciat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Planta are în compoziția sa vitamina A, tocoferol și niacină, dar si minerale, precum zinc, potasiu ori calciu.

Cimbrul are proprietăți antibiotice și antiinflamatorii la nivel respirator, dar este si un remediu digestiv. Ajută la mai buna digestie a alimentelor, combate durerile abdominale și balonările. Printre substanțele care dau cimbrului valoare terapeutică se numără uleiul volatil, taninurile, mucilagiile și substanțele amare.

Calitățile antiseptice ale cimbrului, cât si cele digestive și diuretice combat fermentația intestinală, stimulează pofta de mâncare, reduc spasmele și sunt de un prețios ajutor în caz de digestie lentă. Deasemenea, cimbrul calmează colicile abdominale și reduce balonarea.

Propriu-zis, balonarea nu este o boală, ci este mai degrabă o stare de disconfort care, din diverse motive, apare uneori după ce am mâncat, atunci când organismul nostru începe să trasforme mâncarea în energie.

Odată ce hrana a fost consumată și nutrienții necesari au ajuns „la destinație”, reziduurile sunt transformate parțial în gaze care ar trebui eliminate. Dacă pe acest circuit se produce un blocaj, aceste gaze rămân captive la nivelul stomacului și intestinelor astfel apărând neplăceri. În cazul în care asemenea situații de balonări după masă ți se întâmplă des, atunci ceva în alimentația ta trebuie să fie îmbunătățit.

BALONIX® comprimate este un supliment alimentar, un produs complex pe baza de extracte vegetale și uleiuri volatile recomandandat în cazul disconfortului abdominal cauzat de excesul gazelor intestinale.

Combinația unică a 3 uleiuri volatile, printre care cel de cimbru, conferă produsului proprietăți carminative, adică de favorizare a eliminării gazelor abdominale prin mecanisme fiziologice. Uleiurile volatile stimulează circulația de la nivelul mucoasei digestive, astfel că este favorizat transferul gazelor din tractul digestiv în circulația sistemică. Gazele ajung în acest mod prin intermediul circulației la nivelul plămânilor și se elimină prin expirație.

Totuși, în sine, ceaiul de cimbru nu conduce la izolarea uleiurilor volatile, deoarece acestea se evaporă la temperaturi ridicate și nu sunt miscibile în apă. Din fericire, Balonix conține o combinație unică de uleiuri esențiale (inclusiv de cimbru) atent selectate pentru susținerea efectului carminativ amintit. Balonix ameliorează crampele abdominale și favorizează eliminarea gazelor abdominale, reducând astfel disconfortul abdominal cauzat de balonare.